Skip to main content

Η Ρωσία ξεμένει από ρευστό

REUTERS/Shamil Zhumatov

«Στην πραγματικότητα, η χώρα έχει ήδη ξεμείνει από χρήμα»

«Η Ρωσία ξεμένει  από ρευστό και σύντομα μπορεί να δυσκολευτεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία», υποστηρίζει ο Ρώσος οικονομολόγος Ιγκόρ Λίπτσιζ, από τους ιδρυτές της Ανώτατης Οικονομικής Σχολής της Μόσχας

«Το ρευστό στο  Εθνικό Ταμείο ανέρχεται πλέον σε σχεδόν πέντε τρισεκατομμύρια ρούβλια, που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο αναμένεται να ανέλθει σε τρία τρισεκατομμύρια ρούβλια φέτος», δήλωσε ο Λίπτσιζ στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Στην πραγματικότητα, η χώρα έχει ήδη ξεμείνει από χρήμα», λέει ο Λίπτσιζ. «Για μένα και για άλλους οικονομολόγους, φαίνεται ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο φέτος. Αλλά μετά από αυτό δεν είναι σαφές από πού θα προέλθουν τα χρήματα».

Ο Ρώσος οικονομολόγος δεν αναμένει μαζικές διαμαρτυρίες ακόμη και αν η οικονομία στη Ρωσία επιδεινωθεί. «Ακόμα κι αν τα τρόφιμα μπορούν να αγοραστούν μόνο με κουπόνια, όπως στη Σοβιετική Ένωση, ο κόσμος θα το αντέξει. «Οι άνθρωποι λιμοκτονούν, οι συνταξιούχοι παίρνουν μόνο φτηνά φάρμακα και απλώς πεθαίνουν», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ρωσία δεν μπορεί  να αναπληρώσει τις απώλειες σε ρευστό, επειδή τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώνονται, λόγω των κυρώσεων και των ουκρανικών επιθέσεων με drone σε διυλιστήρια πετρελαίου.

Ο επικεφαλής του Gunvor Group, Τόρμπιορν Τόρνκιστ, δήλωσε στο Bloomberg, ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drone κοστίζουν καθημερινά στη ρωσική οικονομία περίπου 600.000 βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου, τις τελευταίες εβδομάδες.