Skip to main content

Zealand Pharma: Η αντίπαλος των Novo Nordisk, Eli Lilly απογειώνεται 30% χάρη σε νέο φάρμακο αδυνατίσματος

Πολύ καλά τα αποτελέσματα στα παχύσαρκα άτομα στη δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής

Σε θεαματικό ράλι επιδίδονται σήμερα οι μετοχές της Zealand Pharma, φαρμακευτικής της Δανίας, χάρη στα πολύ καλά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής μίας θεραπείας, που θεωρείται πιθανός ανταγωνιστής των φαρμάκων για την παχυσαρκία των Novo Nordisk και Eli Lilly.

Στη δεύτερη φάση  της κλινικής δοκιμής το 83% των ενηλίκων είδαν θετικά αποτελέσματα για μορφή ηπατικής φλεγμονής που προκαλείται από περίσσεια λιποκυττάρων γνωστή ως «MASH». Το φάρμακο έχει επιδείξει «αποτελεσματικότητα» σε άτομα με παχυσαρκία και επί του παρόντος είναι στην τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η εταιρεία. Ακόμη και η υψηλότερη δόση που χορηγήθηκε κρίθηκε ασφαλής.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης οι μετοχές της Zealand Pharma έκαναν άλμα 32%, εν μέσω ενθουσιασμού για την πιθανή είσοδο της εταιρείας στην άκρως προσοδοφόρα αγορά των φαρμάκων απώλειας βάρους.

Ποιοι πρωταγωνιστούν στην αγορά

Να θυμίσουμε ότι η επίσης δανέζικη Novo Nordisk έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να απογειώνεται και έχει καταστεί η πιο πολύτιμη εταιρεία της Ευρώπης, χάρη στην ισχυρή ζήτηση των Ozempic και Wegovy.

Πέραν της αμερικανικής Eli Lilly, που πρωταγωνιστεί επίσης στον χώρο, την παρουσία τους επιδιώκουν να κάνουν αισθητή και άλλες φαρμακευτικές όπως η Roche και η AstraZeneca.