Skip to main content

Αδυνάτισμα Vs Louis Vuitton σημειώσατε 1: Πώς η εταιρεία του Ozempic έγινε η πολυτιμότερη της Ευρώπης

REUTERS/George Frey

Η Novo Nordisk ξεπέρασε για λίγο σε χρηματιστηριακή αξία ακόμη και τον γαλλικό κολοσσό πολυτελών αγαθών LVMH

Η Novo Nordisk, φαρμακοβιομηχανία της Δανίας έχει δει φέτος τη μετοχή της να καλπάζει εν μέσω μίας φρενίτιδας για τα σκευάσματα Ozempic και Wegovy, τα οποία επισήμως χορηγούνται ως αντιδιαβητικά (και είναι σε κάθε περίπτωση συνταγογραφούμενα), αλλά έχουν προκαλέσει ντόρο για το κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

Το πρωί της Παρασκευής η χρηματιστηριακή αξία της Novo Nordisk έφτασε έως και τα 421 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Refinitiv, υπερβαίνοντας έτσι έστω και λίγο εκείνη του γαλλικού κολοσσού πολυτελών αγαθών LVMH (420,97 δισ. δολάρια). Έγινε έτσι για κάποιες ώρες η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης.

Στη συνέχεια η LVMH πήρε και πάλι ελαφρώς κεφάλι, αλλά οι δύο εταιρείες είναι πλέον πολύ κοντά και θα δοθεί σκληρή μάχη έως τα τέλη του έτους για την κορυφή.

Τριπλασίασε την αξία της σε 3 χρόνια

Τον Αύγουστο η εταιρεία δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, που έδειχναν ότι το Wegovy περιόριζε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων.

Η μετοχή της έχει καταγράψει άνοδο 66% τους τελευταίους 12 μήνες και έχει υπερτριπλασιαστεί την τελευταία τριετία.

Ο μεγάλος αντίπαλος

Η LVMH από την άλλη είναι από τις μετοχές που τα τελευταία χρόνια παραμένουν ανθεκτικές σε πάσης φύσεως κρίσεις, αν και τους τελευταίους μήνες καταγράφει πτώση.

Είναι η εταιρεία πίσω από τα brand πολυτελείας Louis Vuitton, Moët & Chandon και Tiffany. O CEO του γαλλικού ομίλου, Μπερνάρ Αρνό, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη και αναζητεί αυτή την περίοδο τον διάδοχο στον οποίο θα παραδώσει τα ηνία, μεταξύ των παιδιών του.