Skip to main content

Η συγγνώμη και το kinky σχόλιο του Πούτιν για την τιμή των αυγών

EPA/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Απολογήθηκε για τον πληθωρισμό αφού πρώτα άφησε ένα ανάρμοστο υπονοούμενο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη αυτή την εβδομάδα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία με τον πληθωρισμό, προχωρώντας σε μια σπάνια παραδοχή της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από όταν ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε την ετήσια συνέντευξη Τύπου, στην οποία πολίτες και δημοσιογράφοι της χώρας απευθύνουν ερωτήσεις απευθείας στον Πούτιν. Η συνέντευξη δεν είχε πραγματοποιοηθεί την προηγούμενη χρονιά, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα ήθελε να αποφύγει την δυσαρέσκεια των πολιτών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Του χρόνου όμως είναι εκλογική χρονιά στη Ρωσία, έτσι ο Πούτιν αποφάσισε να δώσει την συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη διήρκησε 4 ώρες 4 λεπτά και για κάποιους αναλυτές, ο Πούτιν θέλησε να τιμώρησε τους θεατές του με τοπιθετήσεις αποπνικτικής πλήξης. Βέβαια η συνέντεξη είχε και ενδιαφέροντα σημεία, όπως τις ερωτήσεις για τον πόλεμο και την ερώτηση που δέχθηκε από «deepfake» του εαυτού του που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη.

Απροσδόκητα όμως τα αυγά απέκτησαν κεντρική θέση στην εκδήλωση. Αρχικά στην οθόνη πίσω από τον Πούτιν εμφανίστηκε ένα κείμενο για την τιμή των αυγών στο Νταγκεστάν. Στη συνέχεια η συνταξιούχος επανέφερε το θέμα ρωτώντας τον Ρώσο πρόεδρο γιατί είναι ακριβά τα αυγά και τα κοτόπουλα στην περιοχή όπου ζει.

Οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 40% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο δεδομένων Rosstat. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη βασικών αγαθών στη χώρα, λόγω των εμπορικών περιορισμών που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Ζητώ συγγνώμη για αυτό, αλλά πρόκειται για αποτυχία του έργου της κυβέρνησης», απάντησε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η παραγωγή δεν έχει αυξηθεί στη χώρα, παρά την υψηλότερη ζήτηση για αγαθά. «Υπόσχομαι ότι η κατάσταση θα διορθωθεί στο εγγύς μέλλον».

Βέβαια δεν είπε μόνο αυτά. Αρχικά απάντησε λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον υπουργό Γεωργίας του, τον οποίο ρώτησε πώς είναι η κατάσταση με τα αυγά και εκείνος είπε ότι όλα είναι «υπέροχα». Η απάντηση προκάλεσε γέλια γιατί η ρωσική λέξη για τα αυγά, «γιαΐτσα», σημαίνει επίσης «όρχεις».

«Ο Πούτιν απάντησε με τον χαρακτηριστικό του τρόπο, συνδυάζοντας έναν καταιγισμό στατιστικών με ένα βρώμικο υπονοούμενο για τους όρχεις, λέγοντας ότι ρώτησε τον υπουργό Γεωργίας ”πώς πάνε τα αυγά του”», σχολίασε ο καθηγητής και ειδικός στη Ρωσία Μαρκ Γκαλεότι.

Για τον καθηγητή πάντως, πέρα από το kinky σχόλιο και την απεριόριστη πλήξη, η εμφάνιση του Πούτιν έδωσε κάποια στοιχεία για την προεκλογική του στρατηγική:

  • Αν και ο κόσμος επιζητά την κατανόησή του για την κρίση του κόστους ζωής και παρόλο που πιθανότατα θα προχωρήσει σε κάποιες παρεμβάσεις και μια αύξηση 18% στον κατώτατο μισθό πριν από τις εκλογές του Μαρτίου, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν θα υποδυθεί πραγματικά τον καλοπροαίρετο πατέρα του έθνους».
  • Είναι πιθανό να παραμείνει ο αυστηρός ηγέτης εν καιρώ πολέμου. Δεν έδειξε άλλωστε την ελάχιστη προθυμία να διαπραγματευτεί οποιοδήποτε είδος τερματισμού της εισβολής του.
  • Ο Πούτιν δεν έδωσε σοβαρή προσοχή στις ερωτήσεις που αφορούσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο πόλεμος ήταν, είναι και θα είναι, μια νέα οργανωτική αρχή για το καθεστώς του. Οι Ρώσοι πρέπει να σφίξουν τα ζωνάρια τους, να κάνουν το καθήκον τους χωρίς να παραπονιούνται και να αποδεχτούν τη νέα πραγματικότητα».