Skip to main content

Σι Τζινπίνγκ προς Μπιλ Γκέιτς: Ο «πρώτος Αμερικανός φίλος» που συνάντησα φέτος στο Πεκίνο

Matthew Knight/Pool via REUTERS

Ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης

Την ελπίδα η φιλία μεταξύ Κινέζων και Αμερικανών να συνεχιστεί εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

«Ο κόσμος επανέρχεται από την πανδημία της Covid-19, οι άνθρωποι θα πρέπει να κινούνται περισσότερο, να επικοινωνούν περισσότερο και να ενισχύουν την κατανόηση», φέρεται να είπε ο Σι. «Συχνά λέω ότι τα θεμέλια της σχέσης Κίνας – ΗΠΑ βρίσκονται στους ανθρώπους. Πάντα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον αμερικανικό λαό και ελπίζουμε ότι η φιλία μεταξύ των δύο λαών θα συνεχιστεί» σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία έδωσαν το «παρών» και άλλοι υψηλόβαθμοι Κινέζοι αξιωματούχοι, ο Σι είπε επίσης στον Γκέιτς ότι είναι ο «πρώτος Αμερικανός φίλος» που συνάντησε στο Πεκίνο φέτος. Ο Σι δήλωσε πως η Κίνα επιθυμεί να διευρύνει την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία με όλες τις χώρες του κόσμου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά το τετ-α-τετ του Μπιλ Γκέιτς με τον δήμαρχο της Κίνας. Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκε η συνεργασία στον τομέα των φαρμάκων.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates ανακοίνωσε την Πέμπτη δωρεά 50 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων Υγείας (GHDDI). Η δημοτική αρχή του Πεκίνου θα καλύψει αντίστοιχο ποσό. Το GHDDI εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία με το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates σε σχετικούς τομείς και να παρέχει υποστήριξη και βοήθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κινεζικό δίκτυο CCTV.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC