Skip to main content

Στην Κίνα ο Μπιλ Γκέιτς- Συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ

Justin Tallis/Pool via REUTERS

Οι συναντήσεις Αμερικανών επιχειρηματιών με τον Κινέζο πρόεδρο σπανίζουν.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πρόκειται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Παρασκευή. Οι συναντήσεις Αμερικανών επιχειρηματιών με τον Κινέζο πρόεδρο σπανίζουν. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν συναντήσει τον Σι Τζινπίνγκ είναι ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, και της Amazon,  Τζεφ Μπέζος.

Το «ραντεβού» έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο του Πεκίνου που πραγματοποιήθηκε με επίκεντρο τη συνεργασία στα πεδία της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates ανακοίνωσε την Πέμπτη μια δωρεά 50 εκατ, δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Παγκόσμια Υγεία (GHDDI) που ιδρύθηκε από το ίδρυμά του. Ακόμη, ανανέωσε τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Παγκόσμια Υγεία με τις αρχές του δήμου του Πεκίνου και αξιωματούχους του περίβλεπτου πανεπιστημίου Τσινγκούα.

Το GHDDI εστιάζει κυρίως στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για μολυσματικές ασθένειες όπως η φυματίωση και η ελονοσία, που επηρεάζουν σημαντικά τους φτωχότερους πληθυσμούς στον κόσμο.

Μιλώντας στο GHDDI, ο Γκέιτς είπε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αναζωπύρωση των μολυσματικών ασθενειών, η επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η επισιτιστική κρίση.

«Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη μειώνοντας τη φτώχεια και βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της υγείας στην Κίνα. Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν οι αφρικανικές χώρες», είπε ο Γκέιτς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Πεκίνου, Γιν Γιονγκ,  σύμφωνα με την Beijing Daily, επαίνεσε το GHDDI για τις «ανακαλύψεις του τα τελευταία χρόνια». «Δίνουμε μεγάλη σημασία και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την κατασκευή του κέντρου Ε&Α και είμαστε πρόθυμοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με το Ίδρυμα Γκέιτς για την κατασκευή και την κοινή χρήση πλατφορμών επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης ταλέντων κ.λπ.», είπε ο Γιν.

Στη δεκαετία του 1950, η Κίνα είχε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια περιπτώσεις ελονοσίας και περισσότερους από 300.000 θανάτους από ελονοσία κάθε χρόνο. Αλλά στη συνέχεια τα κρούσματα και οι θάνατοι άρχισαν να μειώνονται σταθερά, εν μέρει λόγω των ανακαλύψεων από τους Κινέζους επιστήμονες, είπε ο Γκέιτς, χαρακτηρίζοντάς του «εξαιρετικούς».

Η επίσκεψη του δισεκατομμυριούχου έρχεται μετά από επισκέψεις στην Κίνα από άλλους εξέχοντες τεχνολογικούς ηγέτες, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ.

Το Πεκίνο φαίνεται να προσπαθεί να λανσαριστεί ως ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις ξένες εταιρείες, παρόλο που συνεχίζονται οι εντάσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σχολιάζει το CNBC.

Έρχονται επίσης λίγες μέρες προτού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, φτάσει στο Πεκίνο, όπου αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερους Κινέζους αξιωματούχους για να συζητήσουν τη σημασία της διατήρησης ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.