Skip to main content

SVB: «Συμβαίνουν και ατυχήματα» όταν αυξάνονται τα επιτόκια- Πώς αναμένεται να αντιδράσει η ΕΚΤ

Το Bloomberg Economics εκτιμάει ότι η κατάρρευση της SVB μειώνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να δεσμευθεί, μετά τη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, σε μια νέα μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Η αναταραχή που επικρατεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) φαίνεται ότι θα «παγώσει» για λίγο τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, που προσπαθούν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Μετά την Goldman Sachs, που αναμένει ότι η Federal Reserve θα «φρενάρει» την πολιτική της, σε αντίστοιχη εκτίμηση προχώρησε το Bloomberg Economics για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα.  Ως εκ τούτο, η κατάρρευση της SVB μειώνει τις πιθανότητες η ΕΚΤ να δεσμευθεί, μετά τη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας, σε μια νέα μεγάλη αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ- όπου αναμένεται αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης- πραγματοποιείται την Πέμπτη και είναι χρονικά πολύ κοντά στην κατάρρευση της SVB, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics Τζέιμι Ρας.  Επομένως, «η αβεβαιότητα γύρω από την SVB θα μειώσει την ελκυστικότητα της δέσμευσης εκ των προτέρων για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάιο», είπε.

«Πλέον αναμένουμε από την ΕΚΤ να αποφύγει να στείλει συγκεκριμένο μήνυμα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας αποτελεί υπενθύμιση ότι «όταν τα επιτόκια αυξάνονται ταχέως, συμβαίνουν και ατυχήματα».

Πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τον κίνδυνος μετάδοσης της αναταραχής από την SVB, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, να δηλώνει ότι η έκθεση της Ευρωζώνης στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της SVB είναι πολύ περιορισμένη. «Έχουμε ένα πολύ ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και πλαίσιο εξυγίανσης εδώ στην Ευρώπη», είπε. «Αλλά φυσικά οποιαδήποτε τραπεζική εξέλιξη όπως αυτή εγείρει ερωτήματα, και φυσικά θα το συζητήσουμε σήμερα στο Eurogroup», δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg Television.

Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Μάλιστα εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας SVB, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της SVB στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Παρόλα αυτά, οι χρηματαγορές ήδη στοιχηματίζουν ότι το «ταβάνι» των επιτοκίων στο πλαίσιο του κύκλου νομισματικής σύσφιγξης της ΕΚΤ θα είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι την αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, καταλήγει το Bloomberg Economics.

naftemporiki.gr