Skip to main content

Η SVB αναγκάζει τη Fed να φρενάρει: Δεν βλέπει αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο η Goldman

O επενδυτικός κολοσσός εξακολουθεί να περιμένει αυξήσεις επιτοκίων Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο

Οι ραγδαίες εξελίξεις με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank θα αναγκάσουν και τη Federal Reserve να φρενάρει την πολιτική της. Αυτό τουλάχιστον περιμένει η Goldman Sachs. Μπορεί να μην υπήρχαν φόβοι για μία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή του 2008, αλλά πολλοί εξέφραζαν φόβους για ντόμινο χρεοκοπιών στον τομέα των startups, αλλά και μεταξύ των μικρότερων, περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ. Ήδη εξάλλου οδηγήθηκε σε λουκέτο η Signature Bank.

Η αναταραχή που επικρατεί μάλλον θα παγώσει για λίγο τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman. «Υπό το πρίσμα του στρες στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από την αρμόδια επιτροπής της FED, FOMC, να προβεί σε αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου», επεσήμανε ο οικονομολόγος της Goldman Γιαν Χάτζιους σε σημείωμά του προς τους επενδυτές.

Η επενδυτική τ΄ραπεζα ανέμενε πριν από μία εβδομάδα ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 4,5% – 4,75% (το υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007), ενώ έως και πριν από λίγες εβδομάδες πολλοί έβλεπαν αύξηση των 50 μονάδων βάσης.  Τον περασμένο μήνα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων αύξησε το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος στόχου από 4,5% έως 4,75%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2007.

Πού θα φτάσουν τα αμερικανικά επιτόκια

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs πιστεύουν ότι το πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής είναι μεν πολύ σημαντικό, αλλά όχι εξίσου δυναμικό με τις παρεμβάσεις που είχαν προωθηθεί το 2008. Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε τις SVB και Signature ως συστημικούς κινδύνους, ενώ η Fed δημιούργησε ένα νέο Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης για να αποτρέψει νέες χρεοκοπίες ιδρυμάτων, που επλήγησαν από την αστάθεια της αγοράς μετά την κατάρρευση της SVB.

«Και τα δύο αυτά βήματα είναι πιθανό να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών» σημειώνει η Goldman.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα της Fed, η Goldman Sachs περιμένει διαδοχικές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα οδηγήσει το επιτόκιο στο 5,25% έως 5,5%.

naftemporiki.gr