Αναχωρεί χωρίς συμφωνία η τρόικα

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 22:33
UPD:21/11/2013 10:28
PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Μετά και τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα» καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Αναχωρεί την Πέμπτη η τρόικα χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα ανοιχτά μέτωπα και συγκεκριμένα στο δημοσιονομικό κενό για το 2014. Την ίδια ημέρα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 700 εκατ. ευρώ σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του υπουργείου, που επικαλείται το ΑΜΠΕ , μετά και τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα» καθώς όπως αναφέρει η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

ΥΠΟΙΚ: Δεν επετεύχθη κανένας συμβιβασμός για το δημοσιονομικό κενό

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης διαψεύδει  φημολογίες περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας, ιδίως δε αυτές που κάνουν λόγο για επίτευξη συμβιβασμού στο δημοσιονομικό τομέα.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και καταλήγει αναφέροντας ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά».

Πάντως, η πηγή  που επικαλείται το ΑΜΠΕ διαβεβαιώνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν ζητούν μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Σχετικά με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας έως τις 9 Δεκεμβρίου, όπως είχε δηλώσει προ ημερών ο κ. Στουρνάρας, το στέλεχος του υπουργείου δεν εμφανίσθηκε και τόσο βέβαιο για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας όμως περιορίστηκε να πει πως «έχουμε έρθει πιο κοντά».

Όσον αφορά στον  προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική».

Πρόσθεσε δε ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά», αν και έσπευσε να επισημάνει ότι «επί της αυτής της κυβέρνησης, όμως, δεν έχει αλλάξει ποτέ».

Στις 250 σελίδες του νέου προϋπολογισμού θα υπάρχουν, κατά τον ίδιο παράγοντα, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα ποσά που προσδοκώνται να εισπραχθούν από αυτές». Με τις περισσότερες, πάντως, από τις παρεμβάσεις να οριστικοποιούνται ή και να τροποποιούνται, εάν απαιτηθεί, με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το οποίο θα συμφωνηθεί με την τρόικα και θα ακολουθήσει τον προϋπολογισμό.

Πολύ σύντομη η συνάντηση Γ. Στουρνάρα με την τρόικα

Για τη συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ  του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας τρόικας, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «έγινε περισσότερο πολιτική κουβέντα. Η συζήτηση ήταν σύντομη και σε επίπεδο αρχών, με στόχο να είμαστε έτοιμοι στις 9 Δεκεμβρίου, στόχο που θέτουν και οι δύο πλευρές».

Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονομικών σε 1,3 δισ. ευρώ, ανέφερε ότι «το συζητήσαμε το πολύ μισό λεπτό».

Ένα στίγμα για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές, είχε δώσει νωρίτερα άλλο στέλεχος του υπουργείου.

Κατ' αυτόν, η ελληνική πλευρά διατείνεται ότι η επιπλέον θετική επίδραση το 2014 από την ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα αποδέχεται όφελος μόνον 100- 120 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι τα πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ανέλθουν το επόμενο έτος σε 380 εκατ. ευρώ, αλλά η τρόικα αποδέχεται μόνον τα 350 εκατ. ευρώ.

Αύριο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί για την «εμβόλιμη» συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν θα παραστούν οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, θα υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών, κατά την οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «θα υπάρχει πρόοδος, που θα γίνεται όλο και πιο έντονη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα