ΕΣΗΑΠΕ: Μη βιώσιμες οι επενδύσεις αν μειωθούν οι τιμές πώλησης της «πράσινης» ενέργειας

Ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013 14:29
UPD:14:32
EUROKINISSI/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ως «υπερτιμημένες» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΗΑΠΕ τις τυπικές αποδόσεις για έργα ΑΠΕ, πλην φωτοβολταϊκών, που παρουσιάζονται στους σχετικούς πίνακες για την Ελλάδα.

Η όποια μείωση των υφιστάμενων τιμών πώλησης της παραγόμενης «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα «εκμηδενίζει το ήδη περιορισμένο οικονομικό περιθώριο από την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα», καθιστώντας στις περισσότερες επενδύσεις στις τεχνολογίες αυτές μη βιώσιμες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.

Ως «υπερτιμημένες» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΗΑΠΕ τις τυπικές αποδόσεις για έργα ΑΠΕ, πλην φωτοβολταϊκών, που παρουσιάζονται στους σχετικούς πίνακες για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα αιολικά, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα έργα ενεργειακής αξιοποίησης μάζα- παρόλα αυτά,  εκτιμά ότι η γνωμοδότηση της ΡΑΕ  ως προς τις τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών, πλην φωτοβολταϊκών, καθώς και τις αποδόσεις αυτών είναι προϊόν σοβαρής αναλυτικής εργασίας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στους λόγους της υπερτίμησης, ο ΕΣΗΑΠΕ επισημαίνει πως «αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις υποθέσεις που γίνονται για βασικά  τεχνικοοικονομικά στοιχεία των συγκεκριμένων τεχνολογιών, όπως το κόστος εγκατάστασης, ο συντελεστής ισχύος, κλπ». Όπως αναφέρεται, σχετική ανεξάρτητη τεκμηρίωση για τα στοιχεία αυτά έχει παραδοθεί στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από μεικτή ομάδα εργασίας των αρμόδιων δημοσίων και των συλλογικών φορέων της αγοράς από τον Απρίλιο του 2012.

«Επειδή η γνωμοδότηση της ΡΑΕ αναφέρεται σε νέα έργα ΑΠΕ, διατυπώνουμε την άποψη ότι αν θέλουμε να υπάρξει μέλλον για τις ανταγωνιστικές ΑΠΕ που υποκαθιστούν εισαγόμενα καύσιμα στη χώρα μας, θα πρέπει η διαμόρφωση των νέων προτάσεων του ΥΠΕΚΑ για τον επαναπροσδιορισμό των τιμών πώλησης της πράσινης ενέργειας να μην περιλαμβάνει μειώσεις για τις τιμές των αιολικών και των έργων βιομάζας, ενώ θα πρέπει  να προβλέπει αυξήσεις για τις τιμές των μικρών υδροηλεκτρικών» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα