Μεγάλο το κινεζικό ενδιαφέρον για την επίσκεψη Σαμαρά στο Πεκίνο

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 15:56
UPD:16:26
ICON PRESS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Μεγάλη σημασία αποδίδει η κινεζική κυβέρνηση στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο, όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο κινέζος πρέσβης στην Αθήνα, Du Qiwen.

Όπως είπε, πρόκειται για μία από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που αντανακλά το αίσθημα φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, αίσθημα που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να δώσει η επίσκεψη Σαμαρά «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.

Ευνοϊκές προοπτικές για εισαγωγές ελληνικών προϊόντων

Παρά την κρίση, ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει πάνω από τα 4 δισ. δολάρια, υπογράμμισε ο Du Qiwen, που αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου, κρασιού, γουναρικών Καστοριάς, μαρμάρου και προϊόντων του.

Κάλεσε, εξάλλου, τους έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στην τεράστια και αναπτυσσόμενη αγορά κινέζων τουριστών (που ξεπέρασαν ήδη τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σε συνολικό όγκο καταναλωτικής δαπάνης) και τόνισε τη σημασία της επένδυσης της COSCO.

Προς νέες συμφωνίες για τον Πειραιά

Αναφερόμενος στην τελευταία ο κινέζος πρέσβης έκανε λόγο για «αρμονία» και «win-win» (αμοιβαίο όφελος) στη φιλοσοφία των κινέζων επενδυτών, ενώ τόνισε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας (συνδρομή στα συσσίτια και τη θέρμανση τοπικών σχολείων).

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη σημασία της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard, ενώ γίνονται, όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμα πολυεθνικές για συμφωνίες τέτοιου τύπου, «χάρη στις οποίες, ο Πειραιάς θα ξανακερδίσει τον ρόλο του ως κύριο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με κινεζικές πηγές, το Πεκίνο καταλαβαίνει, συμπαθεί και υποστηρίζει τον ελληνικό λαό, που περνά τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική κρίση. Έχει καταστήσει σαφές και στο G20 και στην Ε.Ε. τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην Ευρώπη και του ρόλου της βοήθειας προς την Ελλάδα για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Το μείγμα λιτότητας και ανάπτυξης δεν πρέπει να γέρνει μονομερώς προς κάποια πλευρά», υπογραμμίζουν κινεζικοί κύκλοι και συμπληρώνουν: «Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, στις ελληνικές εισαγωγές, με τον τουρισμό».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα