Hellastat: Σχεδόν αμετάβλητος ο τζίρος για τις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2012 10:49
UPD:10:49

Στασιμότητα ανάπτυξης, διεύρυνση των ζημιών και έλλειψη ρευστότητας αποτυπώνεται σε έρευνα της Hellastat για τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες - από πλευράς κύκλου εργασιών το 2011 - που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το επιχειρηματικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι εχθρικό και βρίσκεται συνεχώς υπό διαμόρφωση δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους σχεδιασμούς για το μέλλον. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για μία ακόμη χρονιά, φαίνεται ότι η κρίση λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός στα προβλήματα, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τις χρόνιες αδυναμίες τους.

Η Hellastat παρουσιάζει στην έρευνά της τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα με βάση τον κύκλο εργασιών τους για τη διαχειριστική χρήση 2011. Από την ανάλυση προκύπτει ότι ο τζίρος συνολικά για τις 200 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις διατηρείται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αλλά οι συνολικές ζημιές αυξάνονται σημαντικά εξαιτίας κυρίως των τραπεζών που διογκώνουν τον αντίστοιχο δείκτη.

Εταιρείες από τον κλάδο ενέργειας, το χρηματοοικονομικό κλάδο και το λιανεμπόριο βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις της λίστας με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών.

Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, διατηρώντας τη θέση τους σε σχέση με το 2010 και 2009, καταγράφοντας παράλληλα αύξηση στον κύκλο εργασιών τους. Ακολουθεί η Motor Oil, η οποία βελτίωσε τη θέση της (4η το 2010), παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στα κέρδη προ φόρων.

Στις θέσεις 3, 4 και 5 βρίσκονται η ΔΕΗ, ο ΛΑΓΗΕ και η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, σημειώνοντας ωστόσο σημαντικές απώλειες στα κέρδη προ φόρων.

Στην πρώτη πεντάδα δεν βρίσκεται πλέον ο ΟΠΑΠ που υποχωρεί από την 3η στην 16η θέση, όμως καταφέρνει και διατηρεί την πρωτιά στις εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη, αν και μειώθηκαν κατά 21% σε σχέση με το 2010.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι από τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες, οι 3 παρουσιάζουν ζημιές με την Εθνική να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Δύο πετρελαϊκές εταιρείες, η EKO και η Coral βρίσκονται στις επόμενες θέσεις του πίνακα με 2,163 και 1,975 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών αντίστοιχα, ενώ τη δεκάδα με τους υψηλότερους τζίρους κλείνουν οι ΟΤΕ, Carrefour Μαρινόπουλος και ΔΕΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δεκάδα πάνω από τις μισές εταιρείες προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας. Εν τω μεταξύ, ο κλάδος της ενέργειας πρωταγωνιστεί και στον πίνακα με τις εταιρείες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε θέσεις.

Οι εταιρείες με τα περισσότερα κέρδη είναι η ΟΠΑΠ Α.Ε. (αγγίζοντας τα 702 εκατ. ευρώ), η Τράπεζα Κύπρου και η Cosmote, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο στο συγκεκριμένο δείκτη παρουσιάζουν ο ΑΔΜΗΕ και τα Ελληνικά Καλώδια.

«Οι μεγάλοι χαμένοι» είναι οι τράπεζες, αφού σημειώνουν ζημιές και μάλιστα με σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2010.

Συμπερασματικά, η Hellastat επισημαίνει ότι η κρίση συνεχίζει να επηρεάζει τα οικονομικά μεγέθη των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι στη λίστα 91 επιχειρήσεις από τις 200 παρουσιάζουν ζημιές (45,5%), ενώ για το 40% περίπου μειώθηκε ο κύκλος εργασιών τους.

«Τα τελευταία χρόνια όλα τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου ήρθαν στην επιφάνεια και αρκετοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις αδυναμίες τους χωρίς να ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι. Οι επιχειρήσεις, πέρα από τη μείωση του τζίρου και της κερδοφορίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την έλλειψη ρευστότητας», σημειώνει ο κ. Πάνος Μιχαλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellastat.

Υποστηρίζει πάντως πως «ευκαιρίες ακόμα υπάρχουν, αρκεί να γίνει αντιληπτό ότι ήρθε η ώρα των πράξεων». «Η εξωστρέφεια και η καινοτομία είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώσουν την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη από το ντουλάπι. Ακόμα και αν στην αρχή είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να υιοθετήσουν ένα νέο μοντέλο υγιούς ανάπτυξης προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας στην αγορά, σίγουρα κάποιες άλλες σύντομα θα τις ακολουθήσουν και οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές στην ελληνική οικονομία», προσθέτει ο κ. Μιχαλόπουλος.


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα