Μπαράζ αυξήσεων και ανατιμήσεων το 2011

Σειρά αλλαγών στη φορολογία
Κυριακή, 02 Ιανουαρίου 2011 13:58
UPD:14:23

Νέα επιβάρυνση στο πορτοφόλι των καταναλωτών φέρνει το 2011, καθώς σε ισχύ τίθεται η αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13% για ευρεία κλίμακα προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ αυξήσεις έρχονται στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ και τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς.

Σειρά αλλαγών στη φορολογία

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που επέρχονται με το νέο έτος στη φορολογία. Αναλυτικότερα:

-Αυξάνεται από 1/1/2011 ο συντελεστής του ΦΠΑ 11% σε 13% για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά. Μεταξύ αυτών είναι τα τρόφιμα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σε αρτοποιία, οπωροπωλεία και κρεοπωλεία καθώς και στις επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, των συναυλιών και άλλων εκθέσεων. Στο 13% μετατάσσονται ακόμα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΠΑ, ενώ στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ ανεβαίνουν και τα εισιτήρια των λεωφορείων, του Μετρό, των τρένων αλλά και τα κόμιστρα των ταξί. Από την ίδια ημερομηνία μειώνεται ο συντελεστής του ΦΠΑ 11% σε 6,5% για τα φάρμακα αλλά και για τις τουριστικές υπηρεσίες.

-Από 1/1/2011 οι συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ιδιώτες οι οποίες υπερβαίνουν τα 1500 ευρώ θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή τραπεζική επιταγή.

-Από 1/1/2011 οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ θα διεξάγονται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών ή επιταγών.

-Το 2011 οι φορολογούμενοι θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2010 με κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η οποία έχει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και συντελεστές που κυμαίνονται από 18 έως 45%.

-Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι για να κερδίσουν όλο το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος των 12.000 ευρώ θα πρέπει να έχουν ήδη συγκεντρώσει το ποσό αποδείξεων που απαιτείται ανάλογα με το εισόδημά τους και το οποίο φθάνει συνολικά έως τα 12.000 ευρώ.

-Από 1/1/2010 εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 4.500 περιοχές της χώρας που έως σήμερα η φορολογητέα αξία των ακινήτων τους υπολογίζονταν με βάση συγκριτικά στοιχεία των κατά τόπους Εφοριών. Οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις περιοχές αυτές έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει επίσης σε συνεργασία με τις τράπεζες κάρτα την οποία οι φορολογούμενοι θα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους προκειμένου σε αυτήν να καταγράφονται όλες οι αποδείξεις των δαπανών τους. Πρόκειται για τη λεγόμενη φοροκάρτα για την οποία ήδη το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του νέου έτους.

Αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Το 2011 εξάλλου, σηματοδοτεί αλλαγές και στα τιμολόγια της ΔΕΗ (αυξήσεις αλλά και μειώσεις), καθώς και ανατιμήσεις στους λογαριασμούς φυσικού αερίου (για τους καταναλωτές της Αττικής). Ειδικότερα, στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ οι ανατιμήσεις από 1ης Ιανουαρίου ανάλογα με το κλιμάκιο της κατανάλωσης κυμαίνονται από 1,4 έως 11,1 % (μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις) ενώ στις καταναλώσεις από 3000 κιλοβατώρες και πάνω, γίνεται μείωση 8,5 % (αντί για μείωση 13,8 %). Μειώσεις που κλιμακώνονται μέχρι 17 % επέρχονται και στα τιμολόγια για τις επιχειρήσεις.

Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου η αύξηση στα πάγια, επίσης από 1ης Ιανουαρίου, είναι 1,2 % ενώ ο λογαριασμός επιβαρύνεται και από την αύξηση του ΦΠΑ.

Από τις 9 Ιανουαρίου αρχίζει η εφαρμογή του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, το οποίο πρέπει να συνοδεύει όλες τις συμβάσεις αγοραπωλησιών καθώς και τις μισθώσεις ενιαίων κτιρίων. Για τις μισθώσεις μεμονωμένων ιδιοκτησιών (διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία) η υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού αναβλήθηκε για τον Ιούλιο.

Αυξήσεις στα κόμιστρα των μέσων μαζικής μεταφοράς

O νέος χρόνος αναμένεται ακόμη να φέρει αυξήσεις στα κόμιστρα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς φέρνει, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για τη μείωση των ελλειμμάτων των αντίστοιχων Οργανισμών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σε ότι αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής το απλό εισιτήριο ενδέχεται να φτάσει στο 1,30 ευρώ, ενώ αυξήσεις θα υπάρξουν και στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

Η ηγεσία του υπουργείου έχει προαναγγείλει ότι θα μειωθεί από το 70% στο 50% η κρατική επιχορήγηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο μήνα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών.

Αυξήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν το 70%, αναμένεται να ισχύσουν από το νέο έτος και στα εισιτήρια του ΟΣΕ, στο πλαίσιο της λογικής του Οργανισμού να φτάσουν τα κόμιστρα σε ύψος περίπου αντίστοιχο με εκείνο των ΚΤΕΛ.

Ενδεικτικά, το εισιτήριο για το Intercity, στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, από 36,30 ευρώ που είναι σήμερα αναμένεται να φτάσει στα 55,20 ευρώ, αυξημένο, δηλαδή, κατά περίπου 53%, ενώ η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Καλαμπάκα, από 8,90 ευρώ που είναι σήμερα θα φτάσει τα 15,4 ευρώ, αύξηση περίπου 70%. Αισθητά μικρότερες αναμένεται να είναι οι αυξήσεις στον Προαστιακό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ

Σχολιασμένα