Συμβάσεις υλοποίησης LEADER σε ακόμη τέσσερις νομούς

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 13:08

Συμβάσεις για την υλοποίηση τοπικών προγραμμάτων LEADER, στους νομούς Θεσσαλονίκης και Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο του ¶ξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013 υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης.

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) «Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ - ΑΑΕ ΟΤΑ» και «Τριχωνίδα Α.Ε Α.Α.Ε. ΟΤΑ».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, με την υπογραφή δύο ακόμα συμβάσεων για την υλοποίηση του προγράμματος προσέγγισης LEADER για τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας, οι συμβάσεις που έχουν συνολικά υπογραφεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του ¶ξονα 4 του ΠΑΑ, ανέρχονται σε τριάντα εφτά μαζί με αυτές που υπεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα με τις: Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρίες Δράμας, Καβάλας, Δωδεκανήσου, Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Σερρών, Αιτωλικής, Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., Πέλλας, Δυτικής Μακεδονίας - ΑΝΚΟ Α.Ε., Αχαΐας, Δημοσυνεταιριστικής Έβρος, Ροδόπης, Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, Ολυμπίας, Κιλκίς, Πάρνωνα, Καστοριάς, ΕΛΙΚΩΝΑΣ - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Καρδίτσας, Βορείου Πελοποννήσου, Ηρακλείου, Λασιθίου, ΛΗΝΤΕΡ Α.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, Γρεβενών, Ηπείρου, Φωκικής, Λάρισας - Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε., Ιονίων Νήσων, Συνεταιριστικής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου - ΣΑΖ Α.Ε., Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης - ΟΑΔΥΚ Α.Ε., Φλώρινας, Μεσσηνίας Α.Ε, Κυκλάδων, Φθιώτιδας και Ημαθίας.

Η δημόσια δαπάνη για το πρόγραμμα του Νομού Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 7.750.000 και των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας ανέρχεται σε 6.250.000 (την εφαρμογή του οποίου έχει η Τριχωνίδα Α.Ε.), ενώ ο προϋπολογισμός, ανάλογα με το είδος των ενταγμένων επενδύσεων, ανέρχεται αντίστοιχα σε 13.000.000 ευρώ και 10.000.000 ευρώ, περίπου.

Πιο αναλυτικά, η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος LEADER του Νομού Θεσσαλονίκης αφορά 17 Δήμους (58 Δημοτικά/ Τοπικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.594,7 km2 και πληθυσμό 120.570 κατοίκους. Το βασικό σύνθημα που θα συνοδεύει και θα σηματοδοτεί κάθε αναφορά στο πρόγραμμα και τις δράσεις του είναι : «Γεύση Ζωής από τα Χωριά της Θεσσαλονίκης». Στο επίκεντρο του εγκεκριμένου προγράμματος, στο πεδινό τμήμα της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης, βρίσκεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης LEADER των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας αφορά 18 Δήμους (89 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.469,026 km2 και πληθυσμό 70.081 κατοίκους. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει την ταυτότητα της περιοχής μέσω της επιλογής δράσεων και έργων που θα ξεκινούν από το Καρπενήσι και θα καταλήγουν στο Μεγανήσι. Οι δράσεις που εντάσσονται σ’ αυτό έχουν ως επίκεντρο την αντιμετώπιση βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων με την υιοθέτηση της ολοκληρωμένης προσέγγισης και της ορθολογικής αξιοποίησης των τοπικών πόρων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής εφαρμογής.

Σημειώνεται ότι τμήμα των περιοχών των νομών περιλαμβάνεται στις περιοχές εφαρμογής του ¶ξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του ΠΑΑ, καθώς και σε περιοχές εφαρμογής του LEADER Αλιείας. Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τμήματα των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας ανήκουν σε έτερο τοπικό πρόγραμμα LEADER του οποίου την ευθύνη διαχείρισης έχει η ΟΤΔ «ΑΙΤΩΛΙΑ Α.Ε.».

Με την υπογραφή των συμβάσεων, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοσίευση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δράσεις των τοπικών προγραμμάτων και το διάστημα που ακολουθεί, οι φάκελοι υποψηφιότητας θα είναι στη διάθεση του επενδυτικού κοινού, μέσα από τα γραφεία και τις ιστοσελίδες www.aneth.gr , www.trihonida.gr των δύο ΟΤΔ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα