Οι αποφάσεις των ηγετών της G20 με μια ματιά

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 12:49

Το σχέδιο των ηγετών προβλέπει πιο αυστηρή επίβλεψη και ρύθμιση των διεθνών αγορών, τριπλασιασμό της χρηματοδότησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μέτρα για τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου και δεσμεύσεις κατά του προστατευτισμού.

Εν συντομία:

*Οι παγκόσμιοι ηγέτες αποφάσισαν για πρώτη φορά τη ρύθμιση των μεγάλων hedge funds, καθώς η χρηματοοικονομική εποπτεία και ρύθμιση επεκτείνεται σε όλες τις αγορές, όλα να επενδυτικά εργαλεία και όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Υπο αυστηρότερη εποπτεία θα τεθούν και οι οίκοι αξιολόγισης πιστοληπτικής ικανότητας.

*Υπεύθυνο γι’αυτήν την παγκόσμια επίβλεψη θα είναι το Συμβούλιο Χρηματοικονομικής Σταθερότητας (FSB), που θα αντικαταστήσει το πιο ανεπίσημο Φόρουμ Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, μία ομάδα που αποτελείτο από εκπροσώπους των κεντρικών τραπεζών και των ρυθμιστικών οργάνων των πλούσιων χωρών. Το Συμβούλιο θα επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει όλες τις χώρες του G20, αντικατοπτρίζοντας τον αυξανόμενο ρόλο των χωρών της Ασίας.

*Θέσπιση νέων, αυστηρότερων κανόνων σε σχέση με τις πληρωμές και τα μπόνους.

*Αναθεώρηση των διεθνών λογιστικών προτύπων.

*Κυρώσεις στους «φορολογικούς παραδείσους» που δεν παρέχουν πληροφορίες στις αρμόδιες Αρχές όταν τους ζητηθούν.

*Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυξάνονται κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπρόσθετα, του δίνεται το δικαίωμα «υπερανάληψης» 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας. Τα έσοδα από την πώληση χρυσού αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθούν για δάνεια στις φτωχότερες χώρες.

*Οι G20 στηρίζουν την χορήγηση δανείων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις φτωχότερες χώρες από τις παγκόσμιες τράπεζες ανάπτυξης.

*Δέσμευση για την διάθεση 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

*Δεσμεύσεις κατά του προστατευτισμού. Ενίσχυση της εποπτείας του διεθνούς εμπορίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ο οποίος θα καταγγέλλει τις πολιτικές προστατευτισμού.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα