Τσεχία: Ξεκίνησε ξανά η ροή ρωσικού πετρελαίου

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 23:49
Shutterstock

Οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία μέσω του αγωγού Druzhba ξεκίνησαν ξανά μετά από περισσότερο από μία εβδομάδα το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ο τσεχικός διαχειριστής   αγωγών MERO, καθώς οι πληρωμές τελών διαμετακόμισης ξεμπλοκαρίστηκαν.

Οι προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba είχαν διακοπεί στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από τις 4 Αυγούστου επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή τελών διέλευσης στην ουκρανική εταιρεία διαμετακόμισης Ukrtransnafta, σύμφωνα με τηη Transneft.

 Ευρωπαϊκή τράπεζα συμφώνησε να διεκπεραιώσει την πληρωμή για τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας, εξαλείφοντας την αιτία της διακοπής 

«Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba στην τσεχική επικράτεια ξεκίνησαν ξανά στις 20.00 σήμερα», ανέφερε η MERO σε ανακοίνωσή της.

Το τσεχικό διυλιστήριο Unipetrol, μια μονάδα της Πολωνικής PKN Orlen  επιβεβαίωσε ότι τα διυλιστήρια της άρχισαν και πάλι να λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω της Druzhba και πρόσθεσε ότι η διακοπή μιας εβδομάδας δεν είχε επηρεάσει τις δραστηριότητές της.

Η Τσεχική Δημοκρατία καλύπτει περίπου το ήμισυ της κατανάλωσης πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Οι ροές προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία είχαν ξεκίνησαν την Τετάρτη, αφού το ουγγρικό διυλιστήριο MOL  και η σλοβακική μονάδα Slovnaft βρήκαν λύση πληρώνοντας οι ίδιοι το τέλος στην Ukrtransnafta.

 naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα