Ελλάδα 2.0: Το α' τρίμηνο του '22 η εκταμίευση της α' δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 16:34
UPD:16:45
EPA/OLIVIER HOSLET

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 3,5 δις. ευρώ. Η υλοποίηση των 15 οροσήμων για την υποβολή του σχετικού αιτήματος από την Αθήνα φαίνεται να κρίνεται ικανοποιητική από τους εκπροσώπους της Κομισιόν που βρέθηκαν στην ελληνική πρωτεύουσα τις ημέρες αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο αναφορικά με την υλοποίηση των 15 οροσήμων που έχουν τεθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης προκειμένου το επόμενο χρονικό διάστημα,  πιθανότατα το Νοέμβριο, να υποβάλλει το αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια πρώτη αποτίμηση πραγματοποιήθηκε από την αποστολή της Κομισιόν στην Αθήνα και τις επαφές που είχαν με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που ζήτησαν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες δράσεις. Μόλις ολοκληρωθούν κι αυτές τότε η Αθήνα θα είναι έτοιμη για να υποβάλλει το σχετικό αίτημα στην Κομισιόν.

Ωστόσο όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, μόλις η αίτηση υποβληθεί θα χρειαστούν περίπου 8 εβδομάδες, δηλαδή 2 μήνες ώστε η Κομισιόν να ετοιμάσει το πόρισμα της για το κατά ποσό τηρούνται τα όσα προβλέπονται στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Η δουλειά όμως δεν τελειώνει εδώ καθώς πριν φτάσει προς τελική έγκριση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα χρειαστούν και άλλες εγκρίσεις από αρμόδιες επιτροπές στο μεσοδιάστημα. Ο τελικός χρόνος που θα απαιτηθεί εκτιμάται σε περίπου 4 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά και η Αθήνα υποβάλει το αίτημα το Νοέμβριο, η οριστική απόφαση για την εκταμίευση των 3,5 δις. ευρώ τοποθετείται γύρω στο Φεβρουάριο  με Μάρτιο του 2022.

Yπενθυμίζεται ότι μεταξύ των οροσήμων στο πεδίο των επιδοτήσεων είναι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων, την έγκριση του σχεδίου δράσης για την ενεργειακή φτώχεια, το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων,  τον διαγωνισμό για τα 13 περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας, την έναρξη ισχύος του εργασιακού νόμου,  την έναρξη νομοθεσίας για το clawback.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα