Βρετανία: Πώς το boom στην αγορά κατοικίας αποσταθεροποιεί τις τοπικές κοινότητες

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 14:43
UPD:14:46
REUTERS/EDDIE KEOGH

Η αγορά κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένες ομάδες εργαζομένων που  ζουν σε αγροτικές και παράκτιες περιοχές, συνεισφέροντας στην έλλειψη δεξιοτήτων που αντιμετωπίζουν  οι βιομηχανίες τουρισμού και φιλοξενίας στις οποίες βασίζονται οι τοπικές οικονομίες.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), οι τιμές κατοικιών τον Ιούλιο τριπλασίασαν το εθνικό ποσοστό του 8 % σε ορισμένες αγροτικές και παράκτιες περιοχές. Έτσι, το Conwy στη Βόρεια Ουαλία κατέγραψε ετήσιο ποσοστό 25 %, το North Devon 22,5 % και το Richmondshire στο Yorkshire Dales αυξήθηκαν 21 %, συνεχίζοντας μια τάση που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Η πανδημία «τροφοδότησε τη δημοτικότητα των παραθαλάσσιων κατοικιών και οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται ταχύτερα από την εαρινή παλίρροια», δήλωσε η Κέιτ Άλεν, ιδιοκτήτρια του Salcombe Finest για ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών.

«Δεδομένου ότι ο τοπικός μισθός είναι χαμηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο αλλά οι τιμές των ακινήτων είναι από τις υψηλότερες στη χώρα, η αγορά κατοικίας δεν είναι προσεγγίσιμη για τους περισσότερους εργάτες και τις οικογένειες που θέλουν να μεγαλώσουν σε μέγεθος, κάτι που αποσταθεροποιεί τις κοινότητες», πρόσθεσε επίσης.

Αντίθετα, οι επτά περιοχές που κατέγραψαν πτώση τον ίδιο μήνα ήταν όλες οι περιοχές του Λονδίνου, αντανακλώντας τη μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς μεγαλύτερα ακίνητα σε λιγότερο πολυσύχναστα μέρη, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι, τουλάχιστον για όσο το καθιστά απαραίτητο ο Covid-19.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές και παράκτιες περιοχές, ιδιαίτερα οι νέοι και αυτοί με χαμηλότερα εισοδήματα, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν τιμές εκτός της αγοράς κατοικίας», ανέφερε η ONS.

Διάφορες τοποθεσίες έχουν δείξει παρόμοια απόκλιση στην αύξηση των τιμών των κατοικιών μεταξύ του Λονδίνου και άλλων τουριστικών hotspots. Οι Eden, Powys και Derbyshire Dales, που έχουν μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, έχουν σημειώσει αύξηση τιμών 10 % ή και περισσότερο κάθε μήνα του τρέχοντος έτους.

Το Λονδύνο, το Ουεστμίνστερ και το Κάμντεν στο μεταξύ, τα οποία θεωρούνται επίσης τουριστικά hotspots, είναι οι μόνες περιοχές που σημειώνουν πτώση των τιμών τους επτά συνεχόμενους μήνες.

Η ONS ανέφερε  ότι αυτό ίσως δυσκόλευε τις επιχειρήσεις φιλοξενίας να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας, με τη βιομηχανία να κυριαρχεί σε τουριστικές περιοχές και να περιέχει υψηλό ποσοστό νέων και χαμηλόμισθων εργαζομένων.

O μέσος μισθός για τον κλάδο της φιλοξενίας για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης είναι 28 % χαμηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο, καθιστώντας δύσκολη την αγορά ακινήτων όταν οι τιμές αυξάνονται.

Το ένα τρίτο των ατόμων κάτω των 30 ετών, που είναι πιο πιθανό να εργαστούν στον τομέα της φιλοξενίας, ανέφεραν δυσκολίες στο να τα βγάλουν πέρα στο δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.

«Αυτό έχει επιπτώσεις για τις βιομηχανίες στις οποίες βασίζονται οι τουριστικές οικονομίες, όπως η φιλοξενία που αναφέρει επίπεδα ρεκόρ κενών θέσεων εργασίας», ανέφερε η ONS.

Σχεδόν το ένα τρίτο των επιχειρήσεων φιλοξενίας δυσκολεύονταν να καλύψουν κενές θέσεις στα τέλη Αυγούστου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα