Γαλλογερμανικός άξονας για σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της Ε.Ε. άμεσα

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 15:32
UPD:15:52
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Αντιμέτωπη με τη βαθύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ στους Ευρωπαίους κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής προειδοποιώντας παράλληλα πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολους καιρούς. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Άγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να έχει ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης έως το τέλος του καλοκαιριού.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι καλό θα ήταν οι ηγέτες να συνεδριάσουν δια ζώσης ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επισήμανε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής βοήθειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις λόγω της έκτασης της οικονομικής επίπτωσης της πανδημίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο λόγω των ευαισθησιών των αγορών και της πίεσης από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σύμφωνα με τις ίδες πληροφορίες, ο Μακρόν, ως ένδειξη ότι είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιες παραχωρήσεις στις δημοσιονομικά φειδωλές χώρες, διαμήνυσε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει με επιστροφές πόρων στις χώρες που εισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αν και εφόσον αυτό θεωρείται αναγκαίο για να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης.

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα