Υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 18:29
UPD:18:43

Τη σύμβαση υλοποίησης για την επέκταση του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου, με την οποία αναβαθμίζονται οι λειτουργικές δυνατότητες του λιμανιού, που συνδέει την Κεντρική Ελλάδα με τα νησιά των Βορείων Σποράδων και όχι μόνο, προϋπολογισμού 9.8 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε σήμερα τον Αγ. Κωνσταντίνο, όπου παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων και του Δημάρχου κ. Συκιώτη, ενημερώθηκε από την Υπηρεσία και τον ανάδοχο για τα χαρακτηριστικά του έργου.

Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργείται πρόσθετος χερσαίος χώρος 3.745 τ.μ. και νέα κρηπιδώματα μεγαλύτερου βάθους, μέσω της επέκτασης της υφιστάμενης αποβάθρας και την κατασκευή νέου προβλήτα, κάθετου στην αποβάθρα, με στόχο τη δημιουργία προστατευμένης λιμενολεκάνης από το βόρειο κυματισμό.

Συνολικά το νέο λιμάνι θα έχει έκταση 6.815 τ.μ.  Επιπλέον, κατασκευάζεται θύρα στην περίφραξη για την εξυπηρέτηση του αλιευτικού καταφυγίου στο νοτιοανατολικό άκρο της αποβάθρας. 

Με το νέο έργο επιτυγχάνεται:

  • η προστασία των εγκαταστάσεων από τον κυματισμό βόρειων κατευθύνσεων.
  • η δημιουργία θέσεων πρόσδεσης για την εξυπηρέτηση πλοίων μεγαλύτερου μήκους και βυθίσματος.
  • η επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Μετά την εκτέλεση των έργων η συνολική δυναμικότητα του λιμένα θα είναι:

  • Πλαγιοδέτηση 2 υδροπτέρυγων μήκους μέχρι 35,0 μέτρα
  • Πρυμνοδέτηση 2 Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων μήκους μέχρι 100,0 μέτρα.
  • Πρυμνοδέτηση 2 Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων μήκος μέχρι 60,0 μέτρα.

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο κ. Σπανός δήλωσε πως «με το μεγάλο έργο επέκτασης του λιμανιού στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, υπηρετούμε ένα στρατηγικό στόχο της Περιφέρειάς μας. Σοβαρές υποδομές διασύνδεσης, που συμβάλλουν στην εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μετακίνησης και διαμετακόμισης και δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στην περιφερειακή μας οικονομία».  

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα