Χρ. Σταϊκούρας: Το 2020 η διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων

Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 23:10
UPD:23:11
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras

Στο μείζον ζήτημα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εκτίμησε ότι εντός του 2020 η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να διεκδικήσει «με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», κάτω του 3,5% του ΑΕΠ.

«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα» έσπευσε να προσθέσει, παρουσιάζοντας τα τέσσερα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς:

  • Υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης
  • χαμηλό κόστος δανεισμού
  • Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ
  • Αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs - των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες - για αναπτυξιακούς λόγους

«Αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» επανέλαβε ο κ. Σταϊκούρας.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «αισιόδοξες εκτιμήσεις» όσον αφορά το ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι «μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει πέσει μέσα στις εκτιμήσεις της».

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλείστε τα στοιχεία των θεσμών και των φορέων. Αφού τα επικαλείστε, τα αποδέχεστε. Άρα αποδέχεστε ότι το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σταϊκούρας κλήθηκε να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για «αύξηση των φορολογικών εσόδων», διευκρινίζοντας ότι αυτή δεν θα προκύψει από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αλλά από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη, προβλέπει ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις 1,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα