Γερμανία: Έκπληξη από τις εξαγωγές, με τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2017

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 12:04
UPD:12:15
REUTERS/Fabian Bimmer

Τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια παρουσίασαν το Σεπτέμβριο οι γερμανικές εξαγωγές, όπως έδειξαν στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, εκπλήσσοντας ευχάριστα τις αγορές και κάπτοντας σε έναν βαθμό τις ανησυχίες για ύφεση στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Νοέμβριο του 2017 και ήρθε έναντι προβλέψεων των αναλυτών για ανάκαμψη μόλις 0,4%. Στο διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου πάντως είχαμε πτώση 0,4% στις εξαγωγές προς τα άλλα κράτη- μέλη του ευρώ, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στην αβεβαιότητα για το Brexit. 

Αν και είναι προφανές ότι ο εξαρτημένος από τις εξαγωγές βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας είναι σε ύφεση, τα τελευταία αυτά δεδομένα γεννούν ελπίδες ότι η οικονομία συνολικά θα αποφύγει ένα δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο συρρίκνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο. Εάν η επίδοση ήταν ανάλογη το τρίτο, τότε θα έχουμε να κάνουμε επισήμως με τεχνική ύφεση.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα