Πώς θα «τρέξει» η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ

Πριν από την απόσχιση οι πρώτοι διαγωνισμοί
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019 09:34
UPD:09:34
ΑΠΕ/ΜΑΡΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη
kdel@naftemporiki.gr

Με γρήγορους ρυθμούς θέλει να δρομολογήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, έπειτα από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση των διαδικασιών για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ Δικτύων, που θα διεξαχθούν παράλληλα, προγραμματίζεται να ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο, πριν δηλαδή ολοκληρωθεί η υπαγωγή στις δύο παραπάνω ανεξάρτητες εταιρικές οντότητες των δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε εμπορία και υποδομές.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει ποια ακριβώς asset θα «περάσουν» στις δύο εταιρείες, θα δώσει τη δυνατότητα ώστε ήδη από τον Νοέμβριο να «τρέξει» το πρώτο στάδιο των διαγωνισμών για την πώλησή τους, με την προετοιμασία των data room και τη δημοσίευση των διεθνών προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έτσι, μέσω των data room, οι υποψήφιοι επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα αντίστοιχα, θα αποκτήσουν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα, πριν τελειώσει η διαδικασία της απόσχισης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, οι επενδυτές θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα 4-5 μηνών ώστε να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα για τις εταιρείες. Έτσι, το υπουργείο προβλέπει πως οι δεσμευτικές προσφορές στους δύο διαγωνισμούς θα υποβληθούν τον προσεχή Μάρτιο με Απρίλιο.

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες ενδείξεις και για τις δύο εταιρείες το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να εκχωρήσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στην υφιστάμενη ΔΕΠΑ, δηλαδή το 65%. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, κάτι που σημαίνει πως ο Όμιλος θα κατέχει το αντίστοιχο ποσοστό στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Δικτύων, μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό της υφιστάμενης επιχείρησης.

Όπως είναι γνωστό τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν δηλώσει δημόσια πως ενδιαφέρονται να εμπλακούν πολύ πιο ενεργά στην εμπορία φυσικού αερίου, μέσω όμως ενός επιχειρηματικού σχήματος στο οποίο θα κατέχουν την πλειοψηφία. Έτσι, όσον αφορά ειδικά τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, πρόκειται να υιοθετηθεί μία «φόρμουλα» που θα διασφαλίζει ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια είτε θα αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είτε θα αποχωρήσουν από αυτήν. Γι’ αυτό τον σκοπό στον διαγωνισμό θα υπάρχει όρος που θα δεσμεύει τα ΕΛΠΕ να παραχωρήσουν το ποσοστό τους (35%) στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στην περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν για την απόκτηση του 65% που κατέχει το Δημόσιο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως τα ΕΛΠΕ θα μπορούν να υποβάλουν οικονομική προσφορά για τις υπόλοιπες μετοχές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή το 65% του Δημοσίου, ενώ όλοι οι υπόλοιποι επενδυτές για το 100% της εταιρείας. Όλες οι προσφορές θα συγκριθούν με βάση το προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή: αν το ποσό που προσφέρουν τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι το μεγαλύτερο, τότε θα περάσει υπό την κυριότητά τους και το 65% του Δημοσίου, με συνέπεια να καταστούν αποκλειστικοί μέτοχοι της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην περίπτωση που, αντίθετα, το υψηλότερο τίμημα ανά μετοχή προέρχεται από κάποιο άλλο σχήμα, τότε αυτό θα αποκτήσει το 100% της πωλούμενης εταιρείας.

Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», τα Ελληνικά Πετρέλαια πρόκειται να αποχωρήσουν από τις δραστηριότητες λειτουργίας και ανάπτυξης δικτύων διανομής, στις οποίες θα βρεθούν να κατέχουν και πάλι το 35% μετά την απόσχιση της ΔΕΠΑ. Έτσι, με δεδομένο ότι το Δημόσιο φαίνεται να προτίθεται και σε αυτή την περίπτωση να πουλήσει το σύνολο της συμμετοχής του (65%), στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Δικτύων θα «βγει» το 100% της εταιρείας.

Οι συμμετοχές

Εκτός «κάδρου» ιδιωτικοποίησης θα μείνει η συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διακρατικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα στον αγωγό IGB). Για τον σκοπό αυτό ένα σενάριο που μελετάται κατά τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ είναι οι συμμετοχές να εισφερθούν σε μία τρίτη εταιρεία, ανεξάρτητη από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και τη ΔΕΠΑ Δικτύων. Ένα εναλλακτικό σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί οριστική απόφαση, είναι να «περάσουν» στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα