Κρήτη: «Σεισμός 7 ρίχτερ» η κατάρρευση της Thomas Cook

20.000 «εγκλωβισμένοι» στο νησί
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019 10:37
UPD:11:10
REUTERS/ENRIQUE CALVO

Tις απώλειές τους από την κατάρρευση της Thomas Cook προσπαθούν να υπολογίσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης. Περίπου 20.000 τουρίστες βρίσκονται στο νησί με συμβόλαία της βρετανικής εταιρείας. 

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων και Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, πρόκειται για την κατάρρευση ενός «γίγαντα» του τουρισμού. «Είναι ένας σεισμός 7 Ρίχτερ και αναμένουμε το τσουνάμι. Δεν είναι μόνο τα συμβόλαια όσων επισκεπτών ήρθαν και δεν θα καλυφθούν, είναι και αυτά που δεν θα υλοποιηθούν, καθώς όσοι είχαν κλείσει να έρθουν μέχρι τις 10 του Νοέμβρη απλά δεν θα πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους. Λέω ότι αναμένουμε και το "τσουνάμι", καθώς δεν είναι δυνατόν να μην σκεφτόμαστε και τα συμβόλαια που έχουν ήδη κλειστεί για την επόμενη τουριστική σαιζόν. Σε αυτήν τη φάση, έχω την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται στον αέρα», ανέφερε ο κ. Βλατάκης.

EURONEWS

Ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γιώργος Πλιάκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα αφίχθησαν περίπου 4.000 επισκέπτες, προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται η διαδικασία επιστροφής των επισκεπτών, όχι νωρίτερα απ' ό,τι είχαν προγραμματίσει όταν έκλειναν τα πακέτα των διακοπών τους.

«Εδώ και δύο μήνες γίνονται συζητήσεις και επαφές, με επίκεντρο το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι Άγγλοι από τα κεντρικά της εταιρείας έχουν ήδη κάνει επαφές και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα καλύψουν την επιστροφή των τουριστών, όχι νωρίτερα απ' ότι λένε τα προγράμματα που είχαν οι άνθρωποι κλείσει. Αύριο υπάρχει προγραμματισμένη πτήση, οπότε θα φύγουν από το Ηράκλειο οι πρώτοι τουρίστες, και αυτό όπως έχουμε ενημερωθεί θα ακολουθήσει και τις επόμενες ημέρες» επισήμανε ο κ. Πλιάκας.

Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι 15.000 πελάτες του Thomas Cook από την Αγγλία, ωστόσο ζήτημα παραμένει τι θα γίνει με τους Γερμανούς. Η οικονομική ζημία για τα ξενοδοχεία της Κρήτη μετριέται σε μια πρώτη εκτίμηση σε δεκάδες εκατομμύρια, πάντα με τα όσα τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, με την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ξενοδόχος του Ηρακλείου, απώλεσε 650.000 ευρώ.

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εξήγησε πως όσοι τουρίστες προέρχονται από τη Βρετανία καλύπτονται από την βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η οποία έχει αναλάβει την επιστροφή τους στην πατρίδα τους. Οι κρατήσεις που έχουν ήδη γίνει για το εξής ακυρώνονται. Για όσες απλήρωτες υποχρεώσεις δεν καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει οι ξενοδόχοι και άλλοι προμηθευτές να κινηθούν δικαστικά. 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα