Έως τον Φεβρουάριο παρατείνεται η προστασία της α' κατοικίας

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 14:51
UPD:15:29
REUTERS/COSTAS BALTAS

Την παράταση κατά δύο μήνες, έως τον Φεβρουάριο του 2019, της ισχύος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σ’ αυτό το διάστημα, κυβέρνηση και τράπεζες αναμένεται να συν-διαμορφώσουν το νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, όπως και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια της πρωινής συνάντησης στο Μαξίμου, αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου και τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το νέο πλαίσιο αναμένεται να λαμβάνει υπόψη τόσο την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης για την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών, όσο και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

Όσον αφορά την επιδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εργαλείο αποτελεί α) η επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής εκ μέρους της Πολιτείας και β) οι διευκολύνσεις με επιμηκύνσεις και κούρεμα εκ μέρους των τραπεζών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΕΤ, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων, η χρηματοδότηση της οικονομίας και η προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με την ταυτόχρονη προστασία της α’ κατοικίας, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. 

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο επικεφαλής της Ένωσης, Νίκος Καραμούζης, τόνισε τα εξής: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας, και είχαμε μια θετική προσέγγιση».

Επεσήμανε δε, ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», έσπευσε να συμπληρώσει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα