Σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2009 η Ν. Αφρική

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 15:10
UPD:15:13
EPA/DAI KUROKAWA

Πυκνώνουν τα σύννεφα και οι κακές ειδήσεις για τις αναδυόμενες αγορές. Η τελευταία αφορά τη Νότιο Αφρική, όπου τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της βυθίζεται σε ύφεση, για πρώτη φορά από το 2009. Η εξέλιξη αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στο εθνικό νόμισμα, ραντ, το οποίο είναι μεταξύ των μεγάλων ηττημένων της χρονιάς.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο, με τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και το λιανεμπόριο να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα. Αμέσως μετά την δημοσιοποίησή τους, το ραντ είδε τις απώλειές του να διευρύνονται από το 1% σε πάνω από 2%, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ακολούθησαν την ανιούσα. 

Η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της Αφρικής έρχεται αντιμέτωπη με υψηλή ανεργία (27%), η οποία εκφράζονται φόβοι ότι θα ανέβει και άλλο μετά τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής κατά 29,2% το δεύτερο τρίμηνο. 

Στόχος του Νοτιοαφρικανικού προέδρου, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κίνα, είναι να αντιμετωπίσει τα οικονομικά δεινά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Μένει να φανεί πόσα μπορεί να διεκδικήσει από την πίτα των επενδύσεων 60 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, για τις αφρικανικές χώρες. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα