Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για ψήφο αποδήμων: Μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και μισό αιώνα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Κόντρα με Βελόπουλο- «Νισάφι πια με τους πατριώτες της φακής».

Με αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη, και αφού αφιέρωσε το πρώτο μέρος της ομιλίας του στα πύρινα μέτωπα της χώρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

«Οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν, υποστήριξε ο Νίκος Καζαντζάκης», είπε. Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, πρόσθεσε σημειώνοντας πως το θέμα της ψήφου των αποδήμων βρίσκεται πάνω από τα παραταξιακά σύνορα.

«Ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει. Το πρώτο νομοσχέδιο που αίρει όλους του περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδος. Μακάρι αυτή η δυνατότητα συναινέσεων να τη δούμε και στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Στόχος μας να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο εκκρεμεί εδώ και μισό αιώνα. Να εκπληρώσουμε ένα χρέος απέναντι στους απόδημους. Συνιστά πράξη ευθύνης, αντανακλά τις προσδοκίες και τα συμφέροντα του έθνους εντός και εκτός συνόρων με σεβασμό σε όσους κρατούν ψηλά τη γαλανόλευκη παντού», είπε επίσης.

«Γεφυρώνουμε τη σχέση μας με την ελληνική διασπορά σε κάθε γωνιά της υφηλίου. Έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε μια ρύθμιση τολμηρή χωρίς κομματικό χρώμα, με πρόσημο εθνικό. Νίκη του κοινοβουλίου, νίκη της Δημοκρατίας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει αυτό το δικαίωμα σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και κατοικούν στο εξωτερικό. «Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε το βήμα αυτό να εδραιωθεί και να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική. Είναι πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική αφού η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που δεν είχε αυτή την πρόβλεψη. «Ταυτόχρονα είναι και μια ρύθμιση βαθιά δημοκρατική», συνέχισε, τονίζοντας ότι η ρύθμιση διορθώνει αστοχίες και λάθη.

«Έγινε φανερό ότι οι όροι και προϋποθέσεις απέκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες από την συμμετοχή τους στις εκλογές. Όλες αυτές οι δυσχέρειες αίρονται σήμερα. Πρακτικά οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο που κατοικούν όπως και οι Έλληνες που θα γνωρίζουν από πριν ότι εκείνη την ημέρα θα βρίσκονται εκτός Ελλάδος», ανέφερε.

«Το θεμέλιο είναι η δίκαιη και ισότιμη μεταχειριση, η τήρηση της καθολικότητας της ψήφου. Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της εποχής και σε ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που πιστεύει ότι συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα πρόκειται ταυτόχρονα και για πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς όποιος έχει οικονομική άνεση μπορεί να έρθει με το αεροπλάνο στην Ελλάδα να ψηφίσουν, ενώ δεν έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα όλοι.

«Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει την δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους αλλά χρειάστηκαν τόσα χρόνια για να κάνουμε πράξη αυτή την υποχρέωση. Είναι και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά. «Θα ήθελα να κάνουμε το βήμα αυτό να το κάνουμε όλοι μαζί, ιδανικά να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα σεβασμού στον πολίτη, είναι αυτονόητη δημοκρατική υπέρβαση. Είναι και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων. Θέλουμε την πιο ενεργή των αποδήμων μας στην πολιτική ζωή της χώρας», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, το χρέος μας αφορά και τους νέους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. « Σε όλα τα παιδιά που πρόκοψαν όπου εγκαταστάθηκαν. Σε όλα αυτά τα παιδιά λέμε ότι θέλουμε να συμμετέχουν στα κοινά της πατρίδας. Τους θεωρούμε ελπίδα του αύριο με ανοικτή την πόρτα της επιστροφής», είπε, συγχαίροντας τα κόμματα που επέλεξαν να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία και ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση που έχουν εκφράσει αμφιβολίες.

«Θέλω να μιλήσω και για τις τρεις αρνήσεις οι οποίες ακόμα διαφαίνονται. Δεν θα ασχοληθώ πολύ με την επιλογή του ΚΚΕ να ακολουθεί το δρόμο του μοναχικού αναχρονισμού. Θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παραμένει αδιόρθωτη και όμηρος κακού παρελθόντος. Ενώ μεσολάβησαν τόσα και τόσα, ανασύρετε τα ίδια επιχειρήματα του κ. Τσίπρα. Δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. Αυτά τα επιχειρήματα έχουν πλήρως αποδομηθεί, προκλητικοί ελιγμοί. Θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, αν ενστερνίζονται αυτές τις απόψεις του κ. Τσίπρα, αν μπορείτε να αποδείξετε ότι έχετε αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Είναι δική σας επιλογή, είναι σαφές ότι δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ήταν πολύ καλό αν έστω και με καθυστέρηση αλλάζατε τη στάση της», ανέφερε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ζωή Κωνσταντοπούλου πιο υπεύθυνη. Υπενθυμίζεται ότι η Πλεύση Ελευθερίας έχει ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου.

«Η ιστορία θα μας κρίνει όλους όπως και τον κ. Βελόπουλο», συνέχισε. «Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την ψηφίσατε πριν ένα χρόνο, τώρα ψηφίζετε παρόν. Μάλλον έπαιξε το 0,7% που πήρατε στους Ελληνες του εξωτερικού. Νισάφι πια με τους πατριώτες της φακής», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου.