Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Θα ξαναφτιάξουμε όσα χάθηκαν, θα αποζημιώσουμε όσους χτυπήθηκαν

Dimitris Kapantais / SOOC

«Παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς το σημαντικό είναι πως δεν χάθηκε καμία ζωή» είπε

Στη μάχη που δίνει η χώρα με τα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο και αρκετές ακόμη περιοχές αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως η μάχη με τις φωτιές «ήταν και είναι άνιση. Και έτσι θα συνεχιστεί για όσο διάστημα οι συνθήκες παραμένουν δυσχερείς». Προειδοποίησε δε πως «έχουμε ακόμα σίγουρα τρεις δύσκολες μέρες μπροστά μας» και κάλεσε τους πάντες να είναι για τις επόμενες εβδομάδες «σε μόνιμη επιφυλακή».

Δεν χάθηκε καμία ζωή – Το «ευχαριστώ» σε Πυροσβεστική, αρχές και εθελοντές

Όπως είπε παρά την πρωτοφανή επέλαση της φωτιάς το σημαντικό είναι πως δεν χάθηκε καμία ζωή. «Δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός, για να αποδειχθεί και πάλι ότι μπροστά στη μανία της φύσης δεν θα είναι κανένα μέτρο ποτέ αρκετό» τόνισε, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του  στην Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εθελοντές. Εξήρε δε τον ηρωισμό των Ροδιτών.

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «παράξοδο» το να αμφισβητείται η ετοιμότητα του κράτους. «Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι από αυτή την δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα ήταν παντού» σημείωσε.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. «Η μεγάλη εικόνα που πρέπει να δούμε κατάματα είναι ότι η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Θα εκδηλώνεται ολοένα και περισσότερο με μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, προφανώς και στη χώρα μας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχει πετύχει, αλλά να προσαρμόζεται στις συνθήκες αναλαμβάνοντας και ειδικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ. Όμως η δραματική αλλαγή του κλίματος απαιτεί και μία αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφοράς από όλους» είπε.

Δείτε την ομιλία του: