Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις – Νέες πιέσεις στις τράπεζες

INTIME – NEWS

Κάτω των 1.390 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Συνέχεια στην καθοδική κίνηση φαίνεται ότι δίνει και σήμερα (3/4) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να αποκτούν προβάδισμα έναντι των πωλητών, οδηγώντας την αγορά κάτω των 1.390 μονάδων.

Η έλλειψη νέων θετικών καταλυτών είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, ενώ οι πολιτικοί τριγμοί και η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού έρχονται να επιτείνουν την επιθυμία για κατοχύρωση των πρόσφατων κερδών.

Βέβαια, μια ελεγχόμενη αναδίπλωση επ’ ουδενί πρέπει να προκαλεί τρόμο και φόβο στην επενδυτική κοινότητα, η οποία μην ξεχνάμε ότι μετρά σωρευτικά κέρδη άνω του +30% στο τελευταίο 12μηνο.

Σήμερα, συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κάμψη κατά 0,65% και διαμορφώνεται στις 1.385,11 μονάδες, χάνοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.393,84 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (1.394,67 έως 1.395,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 44 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς χάνουν τουλάχιστον 1%, επηρεάζοντας δυσμενώς το κλίμα. Σημαντικές πιέσεις ασκούνται και στην Intrakat, η οποία οπισθοχωρεί στην περιοχή των 5 ευρώ.

Χρηματιστήριο: Πώς εξηγείται η απότομη «βουτιά», τι θα γίνει σήμερα

Διόρθωση 8% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει σε πτωτικό έδαφος, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στο -0,89% και τις 1.159 μονάδες, έχοντας διορθώσει κατά τουλάχιστον 8% σε σχέση με τα πρόσφατα πολυετή υψηλά.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,26% και τα 7,03 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,59% και το 1,7545 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank είναι σχεδόν σταθερή στο 1,58 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διολισθαίνει στο -1,46% και τα 3,713 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,49% και 3.337 μονάδες), η μετοχή του Titan αναδιπλώνεται στο -2,1% και τα 25,6 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και Ελλακτωρ να έπονται στο -2% και στο -1,6%, αντίστοιχα. Motor Oil, Jumbo, Helleniq Energy και Τέρνα Ενεργειακή χάνουν από περίπου 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης ενισχύεται στο +1,20% και τα 11,8 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,31% και 2.281 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -3% και τα 5 ευρώ, έχοντας διορθώσει άνω του 10% από τα υψηλά των 5,6 ευρώ. Κρι Κρι και ΑΒΑΞ, επίσης, χάνουν από 3% και 4%, αντίστοιχα, ενώ ο ΟΛΠ συνεχίζει καθοδικά στο -1,5% και τα 26,3 ευρώ. Πλαστικά Θράκης, Intralot, Intracom, EXAE, Fourlis και Epsilon συρρικνώνονται από -1% έως -2,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,5 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Έκτη ημέρα απωλειών για την Intrakat – Διορθώνει από τα πολυετή υψηλά

Αρνητική η πορεία στον Απρίλιο

Με το «αριστερό» έχει εισέλθει στον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η χθεσινή βουτιά έχει οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.400 μονάδων, επαναφέροντας τον κίνδυνο μιας μεγάλης οπισθοχώρησης.

Άλλωστε, η πρόθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη -και δικαιολογημένη.

Μυλωνάς: Η λήξη… πολέμου στην Alumil και η προοπτική των 15 εκατ. ευρώ

Η διόρθωση είναι ένα σενάριο, το οποίο η αγορά συζητά εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό, με τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων να αποδεικνύονται ισχυρές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, στην έντονη μεταβλητότητα της περιόδου ρόλο διαδραματίζουν και οι πολιτικές αρρυθμίες, καθώς τα πρόσφατα γεγονότα για τα Τέμπη και οι αποπομπές των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά διπλές εκλογές τον Ιούνιο (ευρωπαϊκές και εθνικές).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς πράγματι φαίνεται να «ποντάρει» στο σενάριο των άμεσων εθνικών εκλογών, καθώς οι βουλευτικές κάλπες έκλεισαν μόλις πριν έναν χρόνο. Επομένως, κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας επί της ουσίας δεν υφίσταται -τουλάχιστον προς ώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κομβικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς ενδεχόμενη διατήρηση των πιέσεων θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Γενικό Δείκτη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα κεκτημένα του α’ τριμήνου.

Το απόγευμα, πάντως, η ελληνική αγορά περιμένει τα οικονομικά αποτελέσματα των Motor Oil και Quest Συμμετοχών για το 12μηνο του 2023, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε ένα «δυνατό» μέρισμα, το οποίο θα παράσχει ώθηση στις μετοχές των δύο εισηγμένων.

Ανεξαρτήτως αυτού, βέβαια, είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και εξακολουθεί να διαθέτει ελκυστικές αποτιμήσεις, χρειάζεται έναν νέο θετικό καταλύτη, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία και να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η… φουρτούνα στο λιμάνι και το βήμα πίσω στην Coca – Cola

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, οι αγορές μετοχών φαίνεται ότι βρίσκονται σε φάση… αναδίπλωσης, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να μπαίνουν με το «αριστερό» στον Απρίλιο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην πορεία των επιτοκίων και στο κατά πόσο η Federal Reserve πράγματι θα προχωρήσει σε μείωση τον προσεχή Ιούνιο.

O πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 508 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones εμφανίζουν απώλειες 20 μονάδων.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)