Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πώς εξηγείται η απότομη «βουτιά», τι θα γίνει σήμερα

EUROKINISSI

Κάτω των 1.400 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Με το… αριστερό μπήκε στον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η χθεσινή βουτιά κατά 2% οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω των 1.400 μονάδων, επαναφέροντας τον κίνδυνο μιας μεγάλης διόρθωσης.

Οι ρευστοποιήσεις άγγιξαν και επηρέασαν όλο το ταμπλό, με τις τράπεζες να χάνουν έως 3%. Στα υπόλοιπα blue chips, η πτώση έφθασε έως και το -5,70% στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, ενώ συνολικά οκτώ μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν κάμψη άνω του 3%.

Παρόμοια -αν όχι και χειρότερη- ήταν η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου ο ΟΛΠ κατακρημνίστηκε κατά 7%, ενώ συνολικά οκτώ μετοχές εμφάνισαν απώλειες κατά τουλάχιστον 3%.

Τι πυροδότησε τις ρευστοποιήσεις

Όσον αφορά τις αιτίες της μεγάλης βουτιάς, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια… ξεκάθαρη εξήγηση. Δεν είχαμε, δηλαδή, κάποιον εμφανώς αρνητικό παράγοντα, ο οποίος επέδρασε δυσμενώς. Ναι μεν το κλίμα στο εξωτερικό δεν βοήθησε, αλλά η καθίζηση στην Αθήνα επ’ ουδενί δικαιολογούταν.

Μυλωνάς: Η λήξη… πολέμου στην Alumil και η προοπτική των 15 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχομένως στο εύρος των ρευστοποιήσεων ρόλο να διαδραμάτισαν οι πολιτικές αρρυθμίες, καθώς τα πρόσφατα γεγονότα για τα Τέμπη και οι αποπομπές των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά διπλές εκλογές τον Ιούνιο (ευρωπαϊκές και εθνικές).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ουδείς πράγματι φαίνεται να «ποντάρει» στο σενάριο των άμεσων εθνικών εκλογών, καθώς οι βουλευτικές κάλπες έκλεισαν μόλις πριν έναν χρόνο. Επομένως, κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας επί της ουσίας δεν υφίσταται -τουλάχιστον προς ώρας.

Ταυτόχρονα, άλλη μία εξήγηση θα μπορούσε να αφορά την πρόθεση των επενδυτών να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των μεγάλων φετινών κερδών, τα οποία μέχρι πρότινος ανέρχονταν στο +10%. Η διόρθωση είναι ένα σενάριο, το οποίο η αγορά συζητά εδώ και αρκετές εβδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό, με τις στηρίξεις των 1.380 μονάδων να αποδεικνύονται ισχυρές.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η… φουρτούνα στο λιμάνι και το βήμα πίσω στην Coca – Cola

Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κομβικής σημασίας για τη βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, καθώς ενδεχόμενη διατήρηση των πιέσεων θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Γενικό Δείκτη, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα κεκτημένα του α’ τριμήνου.

Σήμερα, πάντως, η ελληνική αγορά περιμένει τα οικονομικά αποτελέσματα των Motor Oil και Quest Συμμετοχών για το 12μηνο του 2023, με τους αναλυτές να προσβλέπουν σε ένα «δυνατό» μέρισμα, το οποίο θα παράσχει ώθηση στις μετοχές των δύο εισηγμένων.

Ανεξαρτήτως αυτού, βέβαια, είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και εξακολουθεί να διαθέτει ελκυστικές αποτιμήσεις, χρειάζεται έναν νέο θετικό καταλύτη, προκειμένου να συνεχίσει την ανοδική πορεία και να διασπάσει τις επόμενες αντιστάσεις των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, οι αγορές μετοχών φαίνεται ότι βρίσκονται σε φάση… αναδίπλωσης, με τα κυριότερα χρηματιστήρια να μπαίνουν με το… αριστερό στον Απρίλιο.

Για σήμερα, μάλιστα, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν έναν καθοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ σταθεροποιητικές προμηνύονται οι συναλλαγές στη Wall Street, όπου ο Dow Jones έχει ήδη συμπληρώσει ένα διήμερο πτώσης.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά περίπου 1%, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν οι βασικοί δείκτες σε Αυστραλία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)