Skip to main content

Μυλωνάς: Η λήξη… πολέμου στην Alumil και η προοπτική των 15 εκατ. ευρώ

Επί προσωπικού: Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Ομίλου με τα 12 εργοστάσια σε έξι διαφορετικές χώρες.

Έχοντας μια σταδιοδρομία στην παραγωγή αλουμινίου διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών, ο Γιώργος Μυλωνάς αποτελεί μία από τις πλέον εξέχουσες επιχειρηματικές φυσιογνωμίες στη Βόρεια Ελλάδα -και όχι μόνο.

Η Alumil, την οποία ίδρυσε ο ίδιος τη δεκαετία του ‘80, ξεκίνησε με ένα εργοστάσιο στο Κιλκίς. Σήμερα διαθέτει 12 μονάδες σε έξι διαφορετικές χώρες, παράγοντας προϊόντα που μπαίνουν σε κάθε… σπίτι.

Ο Όμιλος, δε, έχει παρουσία μέσω θυγατρικών σε Ρουμανία, Αίγυπτο, Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Ιταλία, Ανατολική Αφρική, Μολδαβία κ.α.

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας, η οποία εισήχθη στην ελληνική κεφαλαιαγορά τον Ιανουάριο του 1998, υπολογίζεται σε 85 εκατ. ευρώ, με τον κ. Μυλωνά να ελέγχει σχεδόν το 33% των μετοχών. Περίπου 15% κατέχει και η αδερφή του, Ευαγγελία.

Η κόντρα με τους servicers

Πολλοί εκτιμούν ότι η κεφαλαιοποίηση της Αλουμίλ θα ήταν ακόμη υψηλότερη, εφόσον δεν είχαν μεσολαβήσει πριν μερικούς μήνες (Σεπτέμβριος 2023) οι ατυχείς δηλώσεις του κ. Μυλωνά έναντι των servicers.

Γιώργος Μυλωνάς.

Ο ιδρυτής της εταιρείας άνοιξε… μέτωπο με τους διαχειριστές, τους οποίους κατηγόρησε ως υπεύθυνους για τη «μη αλματώδη ανάπτυξη» της εισηγμένης. Κι αυτό, διότι -κατά τον ίδιο- αρνούνταν να πουλήσουν τα δάνεια της εταιρείας, αποκόβοντας την πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δημοσιεύματα του Τύπου, πάντως, αναφέρουν ότι το ζήτημα των δανείων έχει πλέον διευθετηθεί, με τις δύο πλευρές να έχουν κηρύξει το τέλος του… πολέμου και τους servicers να ολοκληρώνουν τη διαδικασία της πώλησης, γεγονός το οποίο ανοίγει την πόρτα της Alumil σε «φρέσκες» πηγές ρευστότητας.

Κι αυτό, αναμφίβολα, κάνει τον κ. Μυλωνά να αισιοδοξεί λίγο παραπάνω, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την υλοποίηση έργων τεχνολογίας και αυτοματοποίησης.

Οι πρώτες ύλες

Βέβαια, οι servicers δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για την ιστορική βιομηχανία. Για την αισθητά μειωμένη κερδοφορία του Ομίλου (μόλις 2,9 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2023 έναντι 25,3 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022) κατά κύριο λόγο ευθύνεται η αστάθεια στις τιμές των πρώτων υλών, η οποία επηρέασε -και συνεχίζει να επηρεάζει- τις οικονομικές καταστάσεις.

Είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι τα τελικά μεγέθη για το 12μηνο του 2023 δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν ούτε τον κ. Μυλωνά, ούτε τους επενδυτές. Εξ΄ ου και η φετινή υστέρηση της μετοχής, η οποία χάνει περισσότερο από 12% μέσα στο τρέχον έτος, αλλά και τουλάχιστον 35% σε σχέση με τα υψηλά 15ετίας του περσινού καλοκαιριού (4,1 ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν προσδοκίες ότι το 2024 θα είναι ένα διαφορετικό και καλύτερο έτος, σε όρους οικονομικών αποτελεσμάτων, με σταθεροποίηση των τιμών στο αλουμίνιο, αλλά και αποδοτικότερη παραγωγή χάρη στις νέες επενδύσεις.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)