Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δυναμικό comeback για τους αγοραστές

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ανοδικά ο Γενικός Δείκτης, προς κέρδη άνω του 3% ο Φεβρουάριος.

Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα (29/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το rotation στον «25άρη» να ωθεί την ελληνική αγορά εκ νέου προς τις 1.420 μονάδες και τον Φεβρουάριο να οδεύει προς συνολικά κέρδη άνω του 3%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αναμφίβολα, τίθενται τόσο οι εξελίξεις στην αποεπένδυση της Πειραιώς, όσο και τα εταιρικά αποτελέσματα του 2023, ενώ η προσοχή εστιάζει και στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI (προσθήκη Intralot – Intrakat στον Small Cap).

Πιο αναλυτικά, στη σημερινή -τελευταία του Φεβρουαρίου- συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,69% και διαμορφώνεται στις 1.417,52 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.407,74 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.408,89 έως 1.420,10 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Intralot κάνει ράλι +5% και υπερβαίνει εκ νέου το 1,2 ευρώ εν όψει της προσθήκης στον MSCI Greece Small Cap, με τις ΕΛΒΛΑΧΑΛΚΟΡ – ΟΤΕ να ενισχύονται κατά τουλάχιστον 2% και τη ΔΕΗ να έπεται στο +1,6%. Στα 3,9 ευρώ επανέρχεται, επίσης, η Τρ. Πειραιώς, η οποία μετρά αντίστροφα για το κρίσιμο placement.

Χρηματιστήριο: Νέο ράλι για την Intralot – Άλμα 5% μετά τις αγορές του Σ. Κόκκαλη

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται προς υψηλότερα επίπεδα, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο +0,89% και τις 1.235 μονάδες, εν αναμονή της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η μετοχή της οποία σήμερα ενισχύεται στο +1,96% και τα 3,944 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,23% και το 1,721 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,69% και το 1,901 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ανέρχεται στο +0,62% και τα 7,198 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,73% και 3.444 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ αναρριχάται στο +2,8% και φθάνει στα 13,9 ευρώ, ενώ από κοντά ακολουθεί και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία εκτινάσσεται στο +2,7% και τα 2,2 ευρώ. ΔΕΗ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco και Cenergy αυξάνονται άνω του 1%, με τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή να κερδίζει 0,9%. Από την άλλη πλευρά, η Autohellas υποχωρεί ελεγχόμενα κατά 0,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,06% και 2.414 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει στο +5,1% και ανακτά το 1,20 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom Holdings να έπεται στο +3% και τα 3,99 ευρώ. Αλουμύλ, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ και Πλαστικά Θράκης ενισχύονται κατά 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΑΘ αναδιπλώνεται κατά περίπου 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 67 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98 δισ. ευρώ.  

Θ. Φέσσας: Το κυοφορούμενο deal και η προσπάθεια… παραμονής της Quest

Κερδοφόρος και ο Φεβρουάριος

Τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, δίνοντας συνέχεια στο ισχυρό σερί που ξεκίνησε από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στην περιοχή των 1.410 μονάδων, η συνολική αύξηση του μήνα -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα κυμανθεί πέριξ του +3%, με τη μεταβολή στο πρώτο δίμηνο του έτους να καθορίζεται στο +9%.

Άλλωστε, παρά τη στασιμότητα των τελευταίων ημερών, είναι σαφές ότι η αγορά καταφέρνει να διατηρηθεί στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, απέχοντας ελάχιστα από τις πρόσφατες «κορυφές» των 1.424 μονάδων.

Κι αυτό το επιτυγχάνει αφενός με το συνεχές rotation στον «25άρη», αφετέρου με τα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία βασίζονται στην εταιρική κερδοφορία, τα βελτιωμένα μερίσματα και τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals.

Από την άλλη πλευρά, το συνεχές ράλι είναι σαφές ότι έχει προκαλέσει κόπωση στους αγοραστές, οι οποίες σπεύδουν να αφομοιώσουν ένα μέρος των κεκτημένων.

Ωστόσο, οι όποιες ρευστοποιήσεις προς το παρόν είναι απολύτως ελεγχόμενες, μη θέτοντας σε κίνδυνο τις βασικές στηρίξεις των 1.380 μονάδων.

Η σημερινή ατζέντα

Σήμερα, στο μεταξύ, η ατζέντα της συνεδρίασης είναι αρκετά πλούσια, καθώς έχουμε τα οικονομικά αποτελέσματα των Helleniq Energy και Entersoft. Μετά τη λήξη, δε, θα γίνει και η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τις Intrakat και Intralot να προστίθενται στον MSCI Greece Small Cap.

Και φυσικά μην ξεχνάμε τις εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς εντός των επόμενων ωρών θα ληφθούν όλες οι οριστικές αποφάσεις για το ποσοστό διάθεσης, την τιμή πώλησης, αλλά και την κατανομή των μετοχών εν όψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα.

Χρηματιστήριο: Οι 6+3 πιο ελκυστικές μετοχές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Οριακά ανοδικά η Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 αυξάνεται στο +0,15% και τις 495 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,47%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,26%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,01% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,36%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones υποχωρούν κατά περίπου 100 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου περιορίζεται ελαφρώς λόγω των αυξημένων αποθεμάτων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,36% και τα 83,3 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,41% και τα 78,2 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,20% και τα 2.038 δολάρια/ουγγιά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)