Skip to main content

Θ. Φέσσας: Το κυοφορούμενο deal και η προσπάθεια… παραμονής της Quest

Επί προσωπικού: O έμπειρος επιχειρηματίας έχει χτίσει βήμα - βήμα μια «αυτοκρατορία» 600 εκατ. ευρώ

Ικανή συνθήκη για να «αναβαθμίσει» τη χρηματιστηριακή εικόνα της Quest Συμμετοχών φαίνεται ότι αποτελεί η είδηση περί κρούσης για την ACS, θυγατρική του Ομίλου, τον οποίο έχει χτίσει βήμα – βήμα ο Θεόδωρος Φέσσας από το 1981 έως και σήμερα.

Η ίδια η διοίκηση, με γραπτή της ανακοίνωση, επιβεβαιώνει ότι πράγματι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη Νο.1 εταιρεία ταχυμεταφορών στην Ελλάδα, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει οριστικό deal.

Σε κάθε περίπτωση, τα σενάρια για μια πιθανή συμφωνία έχουν εκ νέου ανάψει τη φλόγα για τη μετοχή της Quest, κάτι το οποίο σκορπά χαμόγελα στον κ. Φέσσα.

Μην ξεχνάμε ότι η μετοχή, μετά τα ιστορικά υψηλά του 2023 (6,7 ευρώ) διέγραψε μια σταθερά καθοδική πορεία, η οποία κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν και βρέθηκε στα όρια των 5 ευρώ.

Σήμερα, πάντως, χάρη στο κυοφορούμενο deal, η μετοχή έχει ανακάμψει εκ νέου στα 5,6 ευρώ, μετρώντας άνοδο της τάξης του 8% μέσα στο τελευταίο διήμερο, όταν και «έσκασαν» οι πρώτες φήμες περί ενδιαφέροντος εξαγοράς της θυγατρικής.

Η «αυτοκρατορία»

Η ACS Courier, η οποία περιήλθε στα χέρια του κ. Φέσσα πριν περίπου 25 χρόνια -συγκεκριμένα το 2000- συνιστά σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών της χώρας, δικαιώνοντας στον απόλυτο βαθμό την πάγια στρατηγική του κ. Φέσσα, ο οποίος ακολουθεί πιστά το… μότο «αγοράζω φθηνά μικρές εταιρείες, τις οποίες πουλάω ακριβά αργότερα».

Υπενθυμίζεται ότι η «αυτοκρατορία» του κ. Φέσσα, η οποία στο Χρηματιστήριο αποτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει μια σειρά εταιρειών, όπως οι Info Quest, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, Γ.Ε. Δημητρίου, FoQus, Έπαφος, Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi, Quest Energy κ.α.

Ωστόσο, η αγορά εκτιμά ότι η αξία των 600 εκατ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική δυναμική του Ομίλου, η οποία θα μπορούσε να βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα. Άλλωστε, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών καθορίζεται στα 6,8 ευρώ, με περιθώριο ανόδου σχεδόν 20% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η αναδιάρθρωση του Απριλίου

Το κυοφορούμενο deal για την ACS Courier, το οποίο θα προχωρήσει μόνο εφόσον ο κ. Φέσσας λάβει ένα ικανοποιητικό αντίτιμο, είναι βέβαιο ότι μπορεί να βελτιώσει τη χρηματιστηριακή αξία της Quest, η οποία αυτήν την στιγμή είναι «ουραγός» στον «25άρη», διαθέτοντας τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση από τα blue chips.

Αυτό αποκτά αυξάνουσα σημασία, ιδίως αν λάβουμε υπόψη την επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE τον προσεχή Απρίλιο, καθώς αυτήν την στιγμή ο Όμιλος του κ. Φέσσα είναι… φαβορί για «υποβιβασμό» στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Βέβαια, μέχρι τότε, πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Τα μεγέθη του Ομίλου

Ο Όμιλος Quest, στο 9μηνο του 2023, εμφανίζει αύξηση των πωλήσεων κατά 11,8% και ενίσχυση των EBITDA κατά 9,6%. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη είναι χαμηλότερα κατά περίπου 1% και διαμορφώνονται σε 32,2 εκατ. ευρώ, με τη μείωση να αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους (υψηλότερα επιτόκια).

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E υπολογίζεται στο 14x, με τον δείκτη λογιστικής αξίας P/BV να κυμαίνεται άνω του 2,4x και τη μερισματική απόδοση να προσδιορίζεται στο 3,6%.

Ας σημειωθεί ότι τα τελικά οικονομικά μεγέθη του 2023 θα γίνουν γνωστά στις 3 Απριλίου, με την ενημέρωση των αναλυτών να ακολουθεί στις 4 Απριλίου.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)