Αντίθετη με τη λογική του brain drain που προτάσσει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνησης είναι η νέα υπουργική απόφαση για την ειδικότητα των νέων ιατρών η οποία θα αναγκάσει τους μελλοντικούς επιστήμονες της χώρας να φύγουν για το εξωτερικό.
Η νέα ΥΑ καταργεί την ισχύουσα σειρά αναμονής για έναρξη ειδικότητας και αναθέτει την επιλογή των νέων ειδικευόμενων σε ομάδα καθηγητών που θα αποφασίζει ποιοι πτυχιούχοι ιατρικής θα ξεκινούν ειδικότητα «κατά προτεραιότητα». Προβλέπει την κάλυψη του 20% των θέσεων για ειδικότητες, υψηλής ζήτησης, με αναμονή διορισμού μεγαλύτερη του 1 έτους, μέσω διαδικασίας αξιολόγησης, με κριτήρια (50% γραπτή εξέταση + 50% βαθμό πτυχίου).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκο Νίτσα, ο βαθμός πτυχίου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί κριτήριο για αμεσότερη έναρξη ειδικότητας. Δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμος για τις Ιατρικές Σχολές ακόμα και του Εξωτερικού καθώς δεν υπάρχει κοινό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, τρόπος διδασκαλίας, κλινικών ασκήσεων κ.λπ..
Η ΕΙΝΑΠ μάλιστα επισημαίνει ότι το 75% των νέων ιατρών εκπαιδεύονται στο ΕΣΥ και το 25% σε πανεπιστημιακές κλινικές όπου οι πανεπιστημιακοί ιατροί είναι υπεύθυνοι για την προπτυχιακή τους εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον κ. Νίτσα το μεγάλο στοίχημα είναι να επιστρέψουν οι επιστήμονες από το εξωτερικό όχι να στείλουμε κι άλλους εκεί.