Skip to main content

Χρηματιστήριο: Η «τρέλα» για τη Nvidia αναμένεται να φθάσει και στην Αθήνα

Χρηματιστήριο Αθηνών/Intime News

Θετικό το κλίμα στο εξωτερικό, χάρη στα ισχυρά μεγέθη της Nvidia.

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να έκανε μια… στάση στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά για σήμερα δεν αποκλείεται να επανέλθει ανοδικά, τρυπώντας ξανά το «ταβάνι» του.

Η «τρέλα» που επικρατεί στο εξωτερικό με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Nvidia έχει βελτιώσει αισθητά την αγοραστική διάθεση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης αναδιπλώθηκε ελαφρώς στις 1.420 μονάδες, με την επικράτηση των πωλητών να μην εγείρει σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι η εύλογη κόπωση και η ανάγκη για αφομοίωση των κεκτημένων δικαιολογούν απόλυτα την πτώση.

Μάλιστα, η αγορά δείχνει ανεκτική και σε ακόμη μεγαλύτερη οπισθοχώρηση, καθώς αρκετές μετοχές φαίνεται ότι βρίσκονται σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το rotation των αγοραστών, οι προσδοκίες για τα φετινά μερίσματα, τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα και οι συνεχείς φήμες για επιχειρηματικά deals συντηρούν την αγορά στα υψηλά 13 ετών, διαψεύδοντας όσες «Κασσάνδρες» μιλούν για επικείμενη… διόρθωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολή του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους αγγίζει το +10%, ενώ τα κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου ανέρχονται στο άκρως εντυπωσιακό +27%.  

Κόκκαλης: Tο στοίχημα της Intralot και το… όνειρο της Wall

ΟΤΕ – Intralot – Πειραιώς

Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στον ΟΤΕ, ο οποίος θα δημοσιεύσει τα οικονομικά μεγέθη του 2023. Οι αναλυτές προσβλέπουν σε μια ευχάριστη έκπληξη, η οποία θα οδηγήσει σε αυξημένο μέρισμα για φέτος. Εξ ου και η ανοδική κίνηση της τελευταίας περιόδου, η οποία έχει φέρει τη μετοχή στα πρόθυρα των 14 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα βρίσκεται η ομολογιακή έκδοση (5ετούς διάρκειας) της Intralot, η οποία στοχεύει στην άντληση έως 130 εκατ. ευρώ. Το εύρος της απόδοσης έχει καθοριστεί μεταξύ 6% και 6,40%, με το βιβλίο των προσφορών να κλείνει το απόγευμα της Παρασκευής.

Η Τράπεζα Πειραιώς, παράλληλα, δείχνει να μετρά αντίστροφα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, το οποίο σήμερα διαθέτει το 27% των μετοχών. Το placement θα λάβει χώρα στις αρχές Μαρτίου και ήδη το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο. Όσον αφορά το ακριβές ποσοστό διάθεσης, την κατανομή μεταξύ Ελλήνων και ξένων, αλλά και την τιμή, οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν άμεσα.

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα πακέτα στην Eurobank και τα νέα ρεκόρ στην Κρι – Κρι

Το κλίμα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η νέα εκτόξευση στη μετοχή της Nvidia, ως απόρροια των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου 2023 αλλά και των αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα μεγέθη των επόμενων τριμήνων, αποτελεί το βασικό «καύσιμο» για τους επενδυτές.

Έτσι, βλέπουμε τα futures της Wall Street να βρίσκονται σε θετικό έδαφος, ενώ προς ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση οδεύουν και οι δείκτες στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να εστιάζουν επίσης στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών της ηπείρου.

Νωρίς το πρωί, δε, ο ιαπωνικός Nikkei κατέρριψε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ (από το 1989), κάνοντας μίνι ράλι κατά 2%. Κέρδη περίπου 1% εμφάνισαν, παράλληλα, οι δείκτες σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)