Skip to main content

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Εντυπωσιακά αποτελέσματα χάρη στην εκρηκτική ζήτηση για τους επεξεργαστές της

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι οικονομικές επιδόσεις της Nvidia για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, με την εταιρεία ημιαγωγών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της κούρσας για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, να δίνει σήμα για ισχυρά αποτελέσματα και το τρέχον τρίμηνο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Wall Street και ενώ το τελευταίο διάστημα η μετοχή της δεχόταν πίεση εν μέσω φόβων ότι ίσως είναι υπερτιμημένη, η Nvidia ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της σκαρφάλωσαν στα 12,29 δισ. δολάρια ή 4,93 δολάρια ανά μετοχή. Πρόκειται για άκρως θεαματική αύξηση της τάξης του 769% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδά της ενισχύθηκαν 265% και έφτασαν στα 22,10 δισ. δολάρια – δηλαδή περίπου 2 δισ. υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street. Χάρη στα αποτελέσματα αυτά, στις μεταμεσονύχτιες ηλεκτρονικές συναλλαγές η μετοχή της καταγράφει άνοδο 6%.

Goldman Sachs: Αυτή είναι η πιο σημαντική μετοχή στον πλανήτη Γη

Η Nvidia είναι ο μεγάλος ωφελημένος από τη φρενίτιδα της AΙ και τις διαρκείς προσπάθειες για ανάπτυξη πανίσχυρων chatbots και άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Και τούτο γιατί οι επεξεργαστές της είναι απολύτως αναγκαίοι σε εταιρείες όπως η Open AI, η Google και όσους άλλους δίνουν αγώνα στον συγκεκριμένο κλάδο.

Εκρηκτική ζήτηση για τους Hopper

Όπως ανέφερε η εταιρεία, το άλμα στα έσοδα ήρθε κατά κύριο λόγο χάρη στην ισχυρή ζήτηση για τους επεξεργαστές Hopper και ειδικά για τον H100. Μάλιστα επεσήμανε ότι οι πωλήσεις θα ήταν ακόμη υψηλότερες, εάν δεν είχαν τεθεί σε περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών στην Κίνα.

Αυτό είναι το πιο hot προϊόν της τεχνητής νοημοσύνης (και όχι δεν είναι το ChatGPT )

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι άλλες δραστηριότητες της εταιρείας είχαν επίσης θετικές, αν και όχι θεαματικές επιδόσεις. Ο τομέας gaming, που περιλαμβάνει κάρτες γραφικών για παιχνίδια σε laptop και PC, είδε τα έσοδά του να αυξάνονται 56%. Οι επεξεργαστές για την αγορά των cryptos έφεραν αυξημένα έσοδα κατά 7%, ενώ ο τομέας hardware για επαγγελματικές εφαρμογές είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 105%. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το τμήμα επεξεργαστών για αυτοκίνητα με πτώση 4% στις πωλήσεις τριμήνου.