Τον δρόμο της συσσώρευσης επιλέγει σήμερα (7/2) το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω όλη η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στο εντυπωσιακό «ντεμπούτο» του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σταθερά στις 1.400 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Μαΐου του 2024, με την κεφαλαιοποίηση να οδεύει προς το ορόσημο των 100 δισ. ευρώ -για πρώτη φορά από το 2008.
Ωστόσο, η πολυήμερη ανοδική κίνηση (πέντε συνεχόμενες), τα υψηλά φετινά κέρδη (+8,5%) και η στασιμότητα στο εξωτερικό «δυσκολεύουν» την περαιτέρω αναρρίχηση, δίνοντας περιθώριο δράσης στους πωλητές.
Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί το μακροπρόθεσμο story, το οποίο παραμένει άκρως ευοίωνο, όπως δείχνει και σημερινή η εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος». Και μην ξεχνάμε ότι στις αρχές Μαρτίου ακολουθεί η διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου της Τρ. Πειραιώς.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,02% και διαμορφώνεται στις 1.404,06 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.403,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.402,87 έως 1.407,71 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται τα 55 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή του ΔΑΑ είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια», καταγράφοντας ράλι άνω του 14% στην παρθενική της συνεδρίαση και σκαρφαλώνοντας στα 9,36 ευρώ (8,2 ευρώ η τιμή εκκίνησης). Ο τζίρος δε, ξεπερνά τα 33 εκατ. ευρώ, καθώς μέσα στο πρώτο ημίωρο διακινήθηκαν περισσότερα από 3,6 εκατ. τεμάχια, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήδη να αγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ (από 2,4 δισ. ευρώ στην εκκίνηση της συνεδρίασης). Μόλις ενταχθεί και στον FTSE 25, η βαρύτητα της μετοχής θα είναι αρκετά μεγάλη, επηρεάζοντας άμεσα τον Γενικό Δείκτη.
«Ελ. Βενιζέλος»: Απογειώθηκε με κέρδη 11,7% στην «παρθενική» συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο
Στο υπόλοιπο ταμπλό, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή προσπαθεί να προσεγγίσει τα 16 ευρώ, ενώ Autohellas και Motor Oil σημειώνουν κέρδη άνω του 1%. Στον αντίποδα, οι τράπεζες πατούν ελαφρώς… «φρένο», διορθώνοντας από τα υψηλά 8ετίας.
«Φρένο» στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το πολυήμερο ανοδικό σερί και τα διαδοχικά υψηλά 8ετίας, αναδιπλώνεται στο -0,69% και τις 1.236 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί στο -1,22% και τα 7,152 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,63% και το 1,647 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,49% και το 1,9305 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,41% και τα 3,876 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,07% και 3.425 μονάδες), η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή δείχνει σημάδια ζωής, καθώς αυξάνεται στο +2,2% και τα 15,8 ευρώ. Άνω του 1% διευρύνονται και οι μετοχές των Autohellas – Μotor Oil, ενώ η μετοχή της Jumbo ακολουθεί στο +0,7% και τα 26,6 ευρώ, εν αναμονή της έγκρισης του μερίσματος του 0,6 ευρώ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Σαράντης, Ελλάκτωρ, Viohalco και Titan περιορίζονται ελεγχόμενα κατά έως 1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,12% και 2.354 μονάδες), η μετοχή της Intrakat συνεχίζει τη διόρθωση για 8η διαδοχική συνεδρίαση, υποχωρώντας στο -1,3% και τα 4,7 ευρώ. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΧΑΕ αυξάνεται στο +0,9% και τα 5,7 ευρώ, με τις μετοχές των Dimand, ΑΒΑΞ, ΑΔΜΗΕ και Αλουμύλ να έπονται στο +0,7%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 43 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 97,1 δισ. ευρώ.
Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο Titan στον MSCI (;) και η… φόρα του ΑΔΜΗΕ
Σε υψηλό από το 2011
O Γενικός Δείκτης χθες ξεπέρασε τις 1.400 μονάδες για πρώτη φορά από τις 3 Μαΐου του 2011, διευρύνοντας περαιτέρω το φετινό ράλι, το οποίο ήδη ανέρχεται στο +8,5%.
Οι ξένοι αγοράζουν σαν… τρελοί τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες παραμένουν φθηνές και ελκυστικές, δεδομένων των χαμηλών δεικτών P/E και P/BV. Κι αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι η ανοδική κίνηση ενδεχομένως θα συνεχιστεί.
Βέβαια, είναι νομοτελειακά σίγουρο ότι κάποια στιγμή ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί μια διόρθωση, προκειμένου να «χωνέψει» τα υψηλά επίπεδα και να πάρει δυνάμεις. Όμως, αυτή η διόρθωση δεν πρόκειται να αλλάξει το θετικό μακροοικονομικό story.
Το επόμενο μεγάλο «ραντεβού» του Χρηματιστηρίου είναι προγραμματισμένο για τις αρχές Μαρτίου, όταν και το ΤΧΣ θα προχωρήσει στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου της Πειραιώς (ποσοστό έως 27%), στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του δημοσίου στον τραπεζικό τομέα.
Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, δε, θα μεσολαβήσει και η έκδοση του ομολόγου των 130 εκατ. ευρώ από την Intralot, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο – τρίμηνο αναμένεται, επίσης, η είσοδος των Lamda Malls – Noval Properties στο Χρηματιστήριο.
Ας σημειωθεί ότι η σημερινή είσοδος του ΔΑΑ ανεβάζει περαιτέρω την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς (96,7 δισ. ευρώ πριν τη σημερινή συνεδρίαση), πραγματοποιώντας ακόμη ένα βήμα προς το ορόσημο των 100 εκατ. ευρώ. Το 2011, τελευταία χρονιά που ο Γ.Δ. είχε φθάσει στις 1.400 μονάδες, η κεφαλαιοποίηση ανερχόταν μόλις στα 50 δισ. ευρώ.
Στασιμότητα στο εξωτερικό
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 486 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,20%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εμφανίζει μικρά κέρδη, παραμένοντας κάτω των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,15% και 78,7 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,23% και τα 73,4 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,14% και τα 2.048 δολάρια/ουγγιά.