Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μετρημένη… πτώση, χωρίς να χάνει την επαφή με τα υψηλά 10ετίας

EUROKINISSI

Μικρές απώλειες σε τράπεζες και blue chips. Ποιες μετοχές αντιστέκονται στις πιέσεις.

Απολύτως ελεγχόμενες είναι οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να προχωρούν σε λελογισμένη διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά 10ετίας, εν μέσω της ευρύτερης στασιμότητας στις αγορές του εξωτερικού.

Ο Γενικός Δείκτης, προς το παρόν, υπερασπίζεται με… άνεση τα επίπεδα των 1.350 μονάδων, μην επιτρέποντας μια μεγαλύτερη καθοδική κίνηση προς τα στηρίγματα των 1.330 μονάδων και παραμένοντας σε απόστασης αναπνοής από τις 1.360 μονάδες.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα ενόσω οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην εν εξελίξει δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Το βιβλίο των ξένων έχει υπερκαλυφθεί κατά αρκετές φορές, ενώ εξαιρετικά εξελίσσεται και η διαδικασία για τους Έλληνες.

Την ίδια στιγμή, στο εξωτερικό, όλο το ενδιαφέρον εστιάζει στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για το ύψος των επιτοκίων. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση μείωση, αλλά ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να στείλει κάποιο σήμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 19η συνεδρίαση του 2024, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,38% και διαμορφώνεται στις 1.355,72 μονάδες, χάνοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.360,89 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.353,64 έως 1.359,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΠΑΠ αναδιπλώνεται κατά περίπου 1%, λόγω της υποβάθμισης του outlook από τον S&P. Από εκεί και πέρα, η Mytilineos συνεχίζει τη διόρθωση προς τα 38,5 ευρώ, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΕΗ. Αντίθετα, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κάνει μίνι ράλι προς τα 2,4 ευρώ (κοντά στα υψηλά 16ετίας), με τη HelleniQ Energy να ακολουθεί στο +1,3%.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελαφρώς στο -0,50% και τις 1.141 μονάδες, δεδομένου ότι ο κλάδος έχει μέχρι στιγμής υπεραποδόσει έναντι του Γενικού Δείκτη, με συνολική μεταβολή +8% μέσα στο 2024.

Η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -1% και το 1,594 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -1,56% και το 1,7375 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,69% και τα 3,482 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν σταθερή στα 6,86 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,53% και 3.293 μονάδες), η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί κατά 1% και «πέφτει» στα 16 ευρώ, μετά την απόφαση του Standard & Poor’s να υποβαθμίσει σε αρνητικό το outlook της αξιολόγησης. Πτώση κατά έως 1,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΔΕΗ, Aegean, Lamda και Cenergy. Η μετοχή της Mytilineos, δε, χάνει 0,9% και διορθώνει προς τα 38,5 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εκτοξεύεται στο +3,5% και τα 2,38 ευρώ, με τη μετοχή της Viohalco να έπεται στο +1,6% και τα 6,3 ευρώ. Οι μετοχές των HelleniQ Energy και Autohellas, παράλληλα, διευρύνονται άνω του 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,75% και 2.321 μονάδες), η μετοχή της Intracom διορθώνει από τα υψηλά 14ετίας, διολισθαίνοντας στο -2,5% και τα 3,7 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Αλουμύλ, ΑΒΑΞ και Fourlis περιορίζονται κατά τουλάχιστον 2%, με τις Dimand και Intralot να ακολουθούν στο -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Austriacard επιχειρεί να ανακτήσει το όριο των 6 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη Lavipharm, η μετοχή της οποίας ξεπερνά το 0,9 ευρώ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 63 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 91,5 δισ. ευρώ.

«Πράσινος» ο Ιανουάριος

Μόλις τρεις συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου και ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη κατά 5,2%, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει ένα θετικό πρόσημο στον πρώτο ημερολογιακό μήνα του έτους.

Καβάλα στο… άλογο το ελληνικό χρηματιστήριο

Κι αυτό, εν πολλοίς, είναι αποτέλεσμα της ξεκάθαρης υπεροχής των προσδοκιών έναντι των ανησυχιών. Η αισιοδοξία, άλλωστε, είναι πλήρως εδραιωμένη στους παροικούντες του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι οποίοι λαμβάνουν ώθηση από μια σειρά ευοίωνων παραμέτρων.

Βέβαια, τα υψηλά 10ετίας των 1.360 μονάδων καλλιεργούν τις συνθήκες για μια πιθανή διόρθωση, δεδομένης της ανάγκης για αφομοίωση των κεκτημένων. Σ’ αυτό συμβάλλει και η εν εξελίξει δημόσια προσφορά για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ολοκληρώνεται την 1η/2), η οποία επιδρά εν μέρει στη συναλλαγματική δραστηριότητα, καθώς απορροφά μεγάλα τμήματα της διαθέσιμης ρευστότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να παράσχουν στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, μην επιτρέποντας μια μεγάλη καθοδική κίνηση προς αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τις 1.330 και τις 1.300 μονάδες να συνιστούν τις βασικές στηρίξεις της ελληνικής αγοράς.

Από πλευράς εξελίξεων, μετά τη «γεμάτη» ατζέντα της προηγούμενης εβδομάδας, η προσοχή πλέον στρέφεται στη Federal Reserve, δηλαδή την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την Τετάρτη θα ανακοινώσει την απόφαση για το ύψος των αμερικανικών επιτοκίων.

Παρότι οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα (5,25% – 5,50%), δεν αποκλείουν ο κεντρικός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ, να στείλει ένα σήμα για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι μειώσεις, οι οποίες θα πυροδοτήσουν ακόμη ένα «πάρτι» σε μετοχές και ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική (3,3% η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο), ενώ ο πληθωρισμός ετοιμάζεται να υποχωρήσει περαιτέρω προς τον στόχο του 2%, παρά το ελαφρύ «τσίμπημα» του Δεκεμβρίου (3,3%). Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στο σενάριο της λεγόμενης «ομαλής προσγείωσης».

Την ίδια στιγμή, η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς μέσα στο πενθήμερο θα δημοσιεύσει οικονομικά μεγέθη το 19% των εισηγμένων του S&P 500, ανάμεσα στις οποίες και οι τεχνολογικοί «γίγαντες» των Microsoft, Apple, Meta, Amazon και Alphabet.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 484 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,6%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται για ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα εν όψει των αποτελεσμάτων του Big-Tech.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα των 80 δολαρίων. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο +0,16% και τα 83,6 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,19% και τα 78,1 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,47% και τα 2.026 δολάρια/ουγγιά.