Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα θεμελιώδη μεγέθη συντηρούν το θετικό κλίμα

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις παρυφές των 1.450 μονάδων ο Γενικός Δείκτης.

Μπορεί η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μην είχε το ιδανικό κλείσιμο (+0,06% και 1.448 μονάδες), καθώς ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το σύνολο της δυναμικής του, αλλά η ελληνική αγορά κράτησε το θετικό πρόσημο και επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε θετικό momentum.

Έχοντας συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, το Χ.Α. φιγουράρει σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, με τις αντιστάσεις των 1.450 μονάδων να συνιστούν το επόμενο «στοίχημα» για τους αγοραστές, οι οποίοι δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους για τη μεσοπρόθεσμη κατάκτηση και των 1.500 μονάδων.

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης μετρά συνολικά κέρδη της τάξης του +12% στο 2024 και του +31% στο 12μηνο, γεγονός το οποίο, βέβαια, δίνει την ευκαιρία σε ορισμένους traders να εξετάσουν την πιθανότητα της βραχυπρόθεσμης κατοχύρωσης ενός μέρους των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές σπάνε ρεκόρ πολλών ετών

Από την άλλη πλευρά, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals και τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία συντηρούν το ευοίωνο επενδυτικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται και στους σταθερά υψηλούς ημερήσιους τζίρους.

Το πρωί, η Mytilineos ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου, με την καθαρή κερδοφορία να καθορίζεται στα 158 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Παράλληλα, η διοίκηση επιβεβαίωσε τα σχέδια για παράλληλη εισαγωγή στο εξωτερικό, εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί σε βάθος 12 – 18 μηνών.

Ας σημειωθεί ότι η Mytilineos, αυτήν την στιγμή, διαθέτει χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας την 6η μεγαλύτερη εισηγμένη στη Λεωφόρο Αθηνών. Μέσα στο τελευταίο 12μηνο, η μετοχή καταγράφει ένα ράλι άνω του 40%, το οποίο έχει οδηγήσει τον τίτλο της εταιρείας έως τα ιστορικά υψηλά των 39,5 ευρώ, με αρκετούς αναλυτές να δίνουν πλέον τιμές – στόχους άνω των 40 ευρώ.

Εντός της ημέρας, στο μεταξύ, θα ακολουθήσουν και τα μεγέθη της ΕΥΔΑΠ για το 12μηνο του 2023.

Την ίδια στιγμή, σήμερα είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και του ΟΠΑΠ, οι μέτοχοι των οποίων καλούνται να εγκρίνουν τη διανομή των φετινών μερισμάτων.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 2 ευρώ στην Eurobank, η έκπληξη (;) στην Epsilon και ο άγνωστος Χ στην ΤΕΝΕΡΓ

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, όπου το κλίμα παραμένει υποστηρικτικό, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. Σε αντίθετη ρότα κινούνται τα futures της Wall Street, τα οποία επηρεάζονται δυσμενώς από τις πιέσεις στις μετοχές των Meta και IBM.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε σημαντικά κατά 2% και αναδιπλώθηκε στις 37.660 μονάδες. Απώλειες κατά 1,5% εμφάνισε και ο Kospi στη Νότια Κορέα. Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία, από την πλευρά τους, έκλεισαν με οριακές διακυμάνσεις.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)