Skip to main content

Το Σύμπαν θα συνθλιβεί για να ξαναγεννηθεί

Νέα μελέτη για το πιθανό τέλος του Κόσμου

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από 13,8 δισ. έτη από το φαινόμενο που ονομάστηκε Μεγάλη Έκρηξη. Νεότερες κοσμολογικές μελέτες πάντως πάνε περίπου 500 εκατ. έτη πιο πίσω την ημερομηνία γέννησης του Σύμπαντος. Έχει διαπιστωθεί ότι το Σύμπαν από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης του μέχρι σήμερα διαστέλλεται και μάλιστα επιταχυνόμενο ρυθμό. Η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια είναι αυτή που σύμφωνα με το πιο αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα κοσμολογικό μοντέλο προκαλεί αυτή την επιταχυνόμενη διαστολή.

ΟΙ θεωρίες

Από το σύνολο των θεωριών για το τέλος του Σύμπαντος έχουν ξεχωρίσει τρεις. Η πρώτη θεωρία αναφέρει ότι η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος οδηγεί σταδιακά στην ψύξη του. Η θεωρία που ονομάστηκε  «Μεγάλη Ψύξη» λέει ότι οι γαλαξίες θα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο ο ένας από τον άλλον κάτι που θα οδηγήσει στο να παγώσουν και να σβήσουν μετατρέποντας το Σύμπαν σε ένα απόλυτα σκοτεινό και ψυχρό κόσμο.

Η δεύτερη θεωρία έχει ονομαστεί «Μεγάλη Σχάση», αναφέρει ότι αυτή η διαστολή τεντώνει το Σύμπαν, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτό να «σκιστεί» και να καταστραφεί. Η τρίτη θεωρία ονομάζεται «Μεγάλη Σύνθλιψη» και υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή η διαστολή σταματήσει η βαρύτητα θα υποχρεώσει το Σύμπαν να καταρρεύσει και να αυτοκαταστραφεί δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα τις συνθήκες για την εκδήλωση μιας νέας Μεγάλης Έκρηξης από την οποία θα προκύψει ένα καινούργιο Σύμπαν.

Η πρόβλεψη

Νέες ενδείξεις για την εξέλιξη της σκοτεινής ενέργειας ενισχύουν την θεωρία της Μεγάλης Σύνθλιψης.
Οι ενδείξεις αυτές ήρθαν ως μέρος ενός από τους βαθύτερους χάρτες του Σύμπαντος που δημιουργήθηκαν ποτέ οι οποίοι κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Φασματοσκοπικό Όργανο Σκοτεινής Ενέργειας (DESI). Τα 5.000 ρομποτικά μάτια του οργάνου συλλέγουν φως από εκατομμύρια γαλαξίες σε πάνω από το ένα τρίτο ολόκληρου του ουρανού όπως το βλέπουμε από τη Γη. Αυτό το φως στη συνέχεια αναλύεται σε ένα φάσμα χρωμάτων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μετρήσουν τη διαστολή του Σύμπαντος σε δισεκατομμύρια χρόνια, μετρώντας μια αλλαγή στο μήκος κύματος του φωτός που ονομάζεται «μετατόπιση ερυθρού».

«Η εμφάνιση αυτών των αποτελεσμάτων ήταν μια εξαιρετική μέρα για την κοσμολογία, υποδεικνύοντας μια φθίνουσα επίδραση της σκοτεινής ενέργειας με την πάροδο του χρόνου, που σημαίνει ότι εξελίσσεται και, επομένως, δεν είναι σταθερή τελικά. Η ανακάλυψη της μεταβαλλόμενης σκοτεινής ενέργειας θα ήταν εξίσου επαναστατική με την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος εάν επιβεβαιωθεί με αναλύσεις δεδομένων που θα ακολουθήσουν» λέει η Λουζ Άντζελα Πεναλόζα πρώην μέλος της ομάδας DESI κοσμολόγος στο Universidad ECCI στην Κολομβία
Naftemporiki.gr