Skip to main content

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το παραμύθι που έγινε.. εφιάλτης για τη Folli Follie

Διαγράφεται η μετοχή έπειτα από 25 χρόνια

Το ημερολόγιο γράφει 30 Μαρτίου 1998. Το ακμάζον Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχεται ακόμη μία φιλόδοξη εταιρεία. Ο λόγος για την πολλά υποσχόμενη Folli Follie. «Fast forward» 25 χρόνια μετά: Η μετοχή της εταιρείας διαγράφεται σήμερα οριστικά από τα «κιτάπια» της Λ. Αθηνών, έχοντας ταυτιστεί με το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στην ιστορία της Ελλάδας.

Η ιστορία της οικογένειας Κουτσολιούτσου είναι λίγο πολύ γνωστή. Οι ημέρες της δόξας στη δεκαετία του ’90, το μεγάλο «άνοιγμα» στην αγορά της Κίνας και της Ασίας, η επίπλαστη κερδοφορία, η αποκάλυψη της αλήθειας και το απότομο… τέλος. Πλέον ο λόγος ανήκει στη δικαιοσύνη, η οποία όμως, για ακόμη μία φορά, εμφανίζει τις χρόνιες παθογένειές της, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο παραγραφής ορισμένων αδικημάτων.

Η αφετηρία του πολύκροτου «ταξιδιού» γίνεται στις 30/3/1998, όταν η μετοχή της Folli Follie, με τα φανταχτερά αλλά συνάμα προσιτά κοσμήματα και αξεσουάρ, τίθεται για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση στο ταμπλό του Χ.Α. Η μετοχή ξεκινά στα 16,6 ευρώ (με βάση την ισοτιμία ευρώ/δραχμής). Περίπου 1,5 χρόνο αργότερα και αξιοποιώντας τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα της εποχής, εκτοξεύεται έως τα 80 ευρώ σε μια ιστορική συνεδρίαση, καθώς έμελλε να «γραφτεί» το υψηλότερο επίπεδο στην 25ετή πορεία της εισηγμένης. Το ημερολόγιο γράφει 2 Νοεμβρίου του 1999.

Το ξεφούσκωμα της αγοράς ρίχνει τη μετοχή κάτω των 50 ευρώ λίγες ημέρες πριν την αυγή του 21ου αιώνα, με την καθοδική πορεία να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2002, όταν κατρακυλά κάτω των 12 ευρώ. Η διαρκώς επεκτεινόμενη δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία στο μεσοδιάστημα έχει ανοίξει «φτερά» σε Ασία, Νέα Υόρκη, Γαλλία, Λονδίνο, Ισπανία κ.α., αντανακλάται εκ νέου στο ταμπλό. Το αποτέλεσμα είναι μια σταθερά ανοδική πορεία έως τα 40 ευρώ.

Η παγκόσμια κρίση, αναμφίβολα, επηρεάζει τα έσοδα της Folli Follie και ως εκ τούτου, από το 2007 ξεκινά ένας νέος καθοδικός κύκλος, ο οποίος κορυφώνεται τον Ιούνιο του 2012, όταν η μετοχή κατακρημνίζεται στα 4 ευρώ. Σιγά – σιγά και χάρη στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, η μετοχή ξαναφθάνει στα επίπεδα των 30 ευρώ τον Ιούνιο του 2014. Στη συνέχεια ο κίνδυνος του Grexit ρίχνει τη Folli Follie στα επίπεδα των 15 ευρώ, με την κατάσταση να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη έως το 2018.

Στις 4 Μάιου εκείνης της χρονιάς ξεκινούν οι αποκαλύψεις του Quintessential Capital Management, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το λαμπερό οικοδόμημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου δεν είναι τίποτα περισσότερο από… φο μπιζού. Με δύο διαδοχικά -29%, η μετοχή εξαϋλώνεται στα 7,5 ευρώ. Στις 10 του ίδιου μήνα ακολουθεί ακόμη ένα σφυροκόπημα, το οποίο οδηγεί τη μετοχή έως τα 4,8 ευρώ.

Από τις 25 Μαΐου του 2018 η μετοχή τίθεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης και ουσιαστικά πέφτουν οι τίτλοι τέλους σε μια ιστορία, η οποία ξεκίνησε ως παραμύθι και τελείωσε ως εφιάλτης.