Skip to main content

Το σήμα της Fed για 3 μειώσεις επιτοκίων το 2024 στέλνει τον Dow Jones σε ιστορικό ρεκόρ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο δείκτης με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street έσπασε το φράγμα των 37.000 μονάδων

Η Federal Reserve όχι μόνο κήρυξε το τέλος του κύκλου της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, αλλά και έδωσε σήμα ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα έρθουν τουλάχιστον 3 επιτοκιακές μειώσεις. Και οι αγορές πανηγύρισαν το σήμα αυτό δεόντως, με τους δείκτες της Wall Street, αλλά και τα κρατικά ομόλογα να επιδίδονται σε μίνι ράλι και την τιμή του πετρελαίου να ανακάμπτει.

Μετά την ομιλία του διοικητή της Fed και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ θέλησε να εμφανιστεί πιο συγκρατημένος, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον Dow Jones, που όπως όλα δείχνουν θα κλείσει την αποψινή συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Λίγο μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας έσπασε για πρώτη φορά στα χρονικά το φράγμα των 37.000 μονάδων, με άνοδο μεγαλύτερη του 1%.

Αντίστοιχα κέρδη παρουσίαζαν οι δείκτες S&P 500 –  ο πλέον αντιπροσωπευτικός της αγοράς – και ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο «βάρος» οι τεχνολογικές εταιρείες.

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,4% στις 37.090 μονάδες, ο S&P 500 είχε κέρδη 1,37% στις 4.707 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,38% στις 14.733,96 μονάδες.

Η πορεία του δείκτη

Το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του Dow είχε καταγραφεί στις 4 Ιανουαρίου 2022, όταν σκαρφάλωσε στις 36.799 μονάδες. Ο ιστορικός δείκτης βρίσκεται σε τροχιά ανόδου επί 6 διαδοχικές εβδομάδες και καταγράφει κέρδη 10% από τις αρχές του έτους.

Στις 487 συνεδριάσεις που παρεμβλήθησαν από το προηγούμενο ρεκόρ του, είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, την εκτίναξη του πληθωρισμού, τη ραγδαία αύξηση επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και τους επίμονους φόβους για μία ύφεση. Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και τα σενάρια για περιφερειακές εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή ήρθαν να εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας.

Έτσι ο Dow Jones πέρασε από 40 κύματα. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υποχωρήσει περισσότερο από 8.000 μονάδες ή 22% σε σχέση με το ρεκόρ του Ιανουαρίου 2022, για να ανάκαμψει στη συνέχεια.

Τι ήταν αυτό που του έδωσε ώθηση; Αρχικά η φρενίτιδα για την εκπληκτική πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια οι ελπίδες ότι η Fed θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική σε μία προσπάθεια να δώσει ανάσες στην οικονομία, ύστερα από έναν κύκλο 11 αυξήσεων, που είχαν οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλά 22 ετών.