Skip to main content

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, σήμα για μείωση το 2024

REUTERS/Leah Millis

Διατηρήθηκαν στο εύρος 5,25% - 5,5%

Αμετάβλητα διατήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια στο εύρος 5,25% – 5,5%, στέλνοντας παράλληλα σήμα ότι η νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια πλησιάζει προς το τέλος της, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται εντός των επομένων μηνών, το 2024.

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς, κίνηση που θεωρείτο αναμενόμενη από τους αναλυτές. Σκιαγράφησαν, δε, τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Οι αγορές περίμεναν ευρέως την απόφαση να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια. Είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες ένας κύκλος 11 αυξήσεων, που ώθησε τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Σύμφωνα με τη Fed, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας έχει επιβραδυνθεί. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, ωστόσο παραμένει υψηλός. Στόχος είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%.