Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ισχυρές πιέσεις στην Αθήνα, διακυμάνσεις στην Ευρώπη εν αναμονή της Fed

Βουτιά στις τράπεζες και αρκετά μη τραπεζικά blue chips.

Με πτώση 1,91% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα στις 1.227 μονάδες, ενώ οι απώλειες έφτασαν άνω του 2,2%. Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, στο -4%. Μεγάλη πτώση για Aegean, Viohalco, Motor Oil.

Στο 3,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει έτσι στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, αν και είναι ελαφρώς υψηλότερος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat για 3,4%. Πρόκειται για την έβδομη χαμηλότερη μεταβολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με το Λουξεμβούργο).

Σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την Παρασκευή. Πλέον η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τον αμερικανικό οίκο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίαζαν μεικτά πρόσημα την Τρίτη, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στην έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη νομισματική πολιτική. Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 συνεχίζει με οριακά κέρδη, με τους κλάδους να κατανέμονται σε προσωρινά θετικό και αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές λιανικής παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με πτώση 0,9%, ενώ τα αυτοκίνητα και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν το καθένα κατά 0,7%. Στο -0,22% ο γερμανικός DAX, ήπια κέρδη στο Παρίσι.

Οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια όταν ανακοινώσουν την τελευταία απόφαση πολιτικής τους την Τετάρτη και θα αξιολογήσουν την κίνηση για να κατανοήσουν καλύτερα τη στάση της Federal Reserve απέναντι στον πληθωρισμό.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τη δραστηριότητα και η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία απογοητεύει.

Η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Με εξαίρεση το 2020, όταν χτύπησε η πανδημία, αυτό θα σηματοδοτήσει την ασθενέστερη ετήσια ανάπτυξη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές. Ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν 0,2%. Ο Nasdaq Composite έχασε 0,3%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ