Skip to main content

ΟΟΣΑ: Δυσοίωνες προβλέψεις για επιβράδυνση της οικονομίας το 2024

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν τη δραστηριότητα και η ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία απογοητεύει.

Η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Με εξαίρεση το 2020, όταν χτύπησε η πανδημία, αυτό θα σηματοδοτήσει την ασθενέστερη ετήσια ανάπτυξη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Επιπλέον, ο οργανισμός προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή του κλίνουν προς τα κάτω, καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν ακόμη να έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο από το αναμενόμενο και ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί επίμονος, απαιτώντας περαιτέρω νομισματική σύσφιξη. Χαρακτήρισε τα οικονομικά ζητήματα της Κίνας «βασικό κίνδυνο» για την παραγωγή σε όλο τον κόσμο.

Μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη έναρξη του 2023, η οποία βοηθήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας και την επαναλειτουργία της Κίνας, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μετριαστεί, δήλωσε ο ΟΟΣΑ. «Ο αντίκτυπος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής γίνεται ολοένα και πιο ορατός, η επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν μειωθεί και η ανάκαμψη στην Κίνα έχει εξασθενίσει».

Οι δυσοίωνες προοπτικές θα δοκιμάσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες, καθώς η επίδραση της μέχρι σήμερα καταπολέμησης του πληθωρισμού συνεχίζει να μεταφέρεται στην οικονομία και οι πολιτικοί ανησυχούν ότι η δραστηριότητα πνίγεται.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, αν και έδωσε σήμα ότι το αποκορύφωμα μπορεί να έχει επιτευχθεί. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να κρατήσει τα πυρά της την Τετάρτη.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε να μην υπάρξει χαλάρωση στη νομισματική πολιτική, καθώς η αύξηση των βασικών τιμών παραμένει επίμονη σε πολλές χώρες, ακόμη και όταν οι γενικοί δείκτες κατευθύνονται προς τα κάτω. Υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια για τυχόν μειώσεις των επιτοκίων μέχρι «αρκετά μέσα στο 2024», ανέφερε.

Αναλύοντας τις περιφερειακές και εθνικές προοπτικές, μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης για φέτος και το επόμενο έτος, προβλέποντας συρρίκνωση 0,2% στη Γερμανία το 2023 – γεγονός που την καθιστά το μόνο κράτος της G-20 εκτός από την Αργεντινή που θα υποστεί ύφεση. Αντιθέτως, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ισχυρότερη από ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο, θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2024 από 2,2% το 2023.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: Στο 3,5% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο