Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 9 ετών έστειλε ο πολιτικός σεισμός τον Γ.Δ. – Απογείωσε τον τζίρο

Θεαματικό ράλι για τις τράπεζες, με τον δείκτη στο +15%. Πώς ερμηνεύει η αγορά το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ξέφρενο πάρτι στο Χρηματιστήριο Αθηνών την επομένη της κάλπης της 21ης Μαΐου, με τους «ταύρους» να οδηγούν τον τζίρο πάνω από τα 214 εκατ. ευρώ και τον Γενικό Δείκτη σε κέρδη άνω του 7% και στις 1.212,80 μονάδες. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.

Επικεφαλής της κούρσας έχουν τεθεί οι τράπεζες. Ο τραπεζικός δείκτης κάνει άλμα 15%, ενώ ακολουθεί με κέρδη 8% ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Το σύνολο των κλαδικών δεικτών καταγράφουν δυναμική άνοδο. Ουσιαστικά η αγορά ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως εγγύηση για οικονομική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός ήδη ενημέρωσε για την πρόθεσή του να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή το απόγευμα και να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου. Σε αυτές με το συντριπτικό προβάδισμα των 21 μονάδων της χθεσινής αναμέτρησης να του δίνει απροσδόκητα μεγάλη ώθηση, φαίνεται ότι δεν θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ο ίδιος θέλησε να θυμίσει πως εάν οι χθεσινές εκλογές είχαν γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα είχε λάβει 171 έδρες.

Βλέπουν οικονομική σταθερότητα

Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως σχολιάζει και ο διεθνής Τύπος σήμερα, υπάρχουν προσδοκίες για οικονομική σταθερότητα. Εξάλλου αναλυτές μεγάλων επενδυτικών οίκων έδιναν και προεκλογικά σήμα αγοράς των ελληνικών μετοχών, σχολιάζοντας ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν περιμένουν να «ξεστρατίσει» η χώρα από το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Και τούτο γιατί κανένα κόμμα δεν θα διακινδύνευε μία πολιτική που θα οδηγούσε σε απώλεια των πολύτιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίοι και στηρίζουν σταθερά την ανάπτυξη.

Περιμένουν επενδυτική βαθμίδα

Περαιτέρω στήριγμα στο χρηματιστήριο έρχεται να δώσει και η προοπτική για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ύστερα από 13 χρόνια στην κατηγορία junk. Μένει να φανεί εάν το «δώρο» της εξόδου από τα «σκουπίδια» θα έρθει μέσα στο φθινόπωρο ή θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο, για να το λάβουμε προς τα τέλη του έτους.

Θεαματική ώθηση λαμβάνουν σήμερα και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η τιμή του 10ετους πετάει στα ύψη και η απόδοσή του κάνει βουτιά 11 μονάδων βάσης, στο 3,9%.

Δείτε πώς διαμορφώθηκε ο εκλογικός χάρτης και ποια ήταν τα αποτελέσματα της μάχης του σταυρού, ΕΔΩ.