Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγορά που εκπλήσσει και τους πλέον αισιόδοξους είναι γοητευτική και προκλητική

Nikos Libertas / SOOC

Ευκαιρίες για διόρθωση θα υπάρξουν, αλλά αυτό που χρειάζεται για να μην γραφτούν ζημίες είναι σταθερά επενδυτικά κριτήρια, χωρίς κεραυνοβόλο  έρωτα για μετοχές που απλώς εκτινάσσονται εντυπωσιακά. 

Στα διεθνή

Μικτά μηνύματα ως τώρα ακόμα και από την εικόνα των ασιατικών συναλλαγών

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πρώτη συνάντηση με τους Κινέζους ομολόγους τους μετά το δράμα της κατασκοπείας των μπαλονιών, οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ο Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να ορίσει την Λάελ Μπρέιναρντ ως κορυφαία οικονομική σύμβουλο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας. Το Ενεργειακό Φόρουμ του Όσλο ξεκινά και διαρκεί μέχρι την Πέμπτη. Τα αναμενόμενα για σήμερα μακροοικονομικά στοιχεία περιλαμβάνουν την ανεργία στη Γαλλία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και στοιχεία για το ΑΕΠ από τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Η περίοδος ανακοίνωσης κερδών ξεκινά με τις MTU Aero, Norsk Hydro και Carrefour μεταξύ των εταιριών  που έχουν προγραμματιστεί να τα ανακοινώσουν.

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι αγορές μετοχών και ομολόγων εκπέμπουν αποκλίνοντα μηνύματα για την οικονομία και τη μελλοντική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η έκθεση για τον πληθωρισμό της Τρίτης θα βοηθήσει πολύ στον προσδιορισμό του ποια έχει δίκιο.

Στις αγορές ομολόγων κυριάρχησαν οι επιφυλάξεις των θεσμικών. Οι αποδόσεις των διετούς διάρκειας ομολόγων έχουν εκτοξευθεί κατά  30 μονάδες βάσης και πάνω τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι traders είναι επιφυλακτικοί για τα επιθετικά μηνύματα της Fed ενόψει της τελευταίας ανάγνωσης για τις τιμές καταναλωτή. Οι επενδυτές στις μετοχές ήταν λιγότερο ανήσυχοι. Εν μέσω της επαναξιολόγησης στην αγορά χρέους, ο S&P 500 έχει αναρριχηθεί σχεδόν 1,5% σε αυτό το διάστημα.

Το bear market που εξαφάνισε έως και 12 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές στις ΗΠΑ έχει τελειώσει, σύμφωνα με τον Chris Harvey στην Wells Fargo & Co. Ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών λέει ότι η πρόσφατη υποχώρηση της απόδοσης των εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας ήταν «ασυνεπής» με τον φόβο ότι ο S&P 500 θα ανανεώσει το selloff και θα οδηγήσει σε νεότερα χαμηλά από τον πυθμένα του Οκτωβρίου. Επιπλέον, οι υγιείς ισολογισμοί τόσο σε εταιρικό όσο και σε καταναλωτικό επίπεδο υποδηλώνουν ένα ανεκτό επίπεδο συστημικού κινδύνου, που σημαίνει ότι ο καταλύτης για μια εκτεταμένη ύφεση της αγοράς απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό, προσθέτει.

Ο στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Chase & Co. Marko Kolanovic είπε ότι «θεωρεί κατάλληλο το να γίνει πιο αμυντικός», συνιστώντας στους επενδυτές να αποχωρήσουν από  το φετινό ράλι των μετοχών επειδή «επί του παρόντος δεν αποτιμάται μια ύφεση στις αγορές μετοχών». Ο Kolanovic, ένας από τους δημοφιλέστερους αισιόδοξους της Wall Street συμμετείχε σε μεγάλο μέρος εκ των πωλήσεων της περσινής αγοράς πριν αλλάξει τη στάση του τους τελευταίους μήνες, ενίσχυσε την αμυντική κλίση στα μοντέλα χαρτοφυλακίου της τράπεζας αυτόν τον μήνα.

Στην Αθήνα

Ευκαιρίες για διόρθωση θα υπάρξουν, αλλά αυτό που χρειάζεται για να μην γραφτούν ζημίες είναι σταθερά επενδυτικά κριτήρια, χωρίς κεραυνοβόλο  έρωτα για μετοχές που απλώς εκτινάσσονται εντυπωσιακά.

Παραδοχή Νο 1: Ήταν όντως μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός πως, ενώ μερικά λεπτά πριν ανοίξουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα futures επί των βασικών δεικτών είχαν αρνητικά πρόσημα μεταβολής, οι δείκτες τους ανοίγοντας βρέθηκαν σε θετικό πεδίο και εμφάνισαν μόνιμα μέτρια κέρδη.

Παραδοχή Νο 2:  Την ομολογία του Ηλία Ζαχαράκη, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance προσυπογράφουμε:  “και εμάς τους αισιόδοξους μας εξέπληξε η αγορά για την ταχύτητά της”.

Αξίζει περιγραφής η χθεσινή πορεία του μέσου όρου. Την αποτέλεσαν μια μέτρια άνοδος που τον έφερε στις 1076 μονάδες στο πρώτο τέταρτο. Ακολούθησε πλάγια κίνηση για 40 λεπτά και ξεκίνησε το σκαρφάλωμα ως τις 13:00, χωρίς ανάσα που έφερε τις 1095 μονάδες. Μια γλυκιά διόρθωση κατόπιν, κρατούσε την αγορά στα επίπεδα των 1090 μονάδων επί δύο ώρες και μισή με αποτέλεσμα στις 15:30 ο ΓΔ να είναι σταθερά πάνω από τις 1090 μονάδες, αλλά με τον τζίρο στα 94 εκατ. ευρώ. Μετά  από πέντε ώρες και 45 λεπτά δέκα μετοχές του 25άρη κέρδιζαν από +2% και μόλις δυο από κέρδη είχαν περάσει στην μηδενική μεταβολή. Για να μην παρεξηγηθούμε, αναφέρουμε επίσης πως στο σύνολο 92 ήταν οι ανοδικές μετοχές και 27 με απώλειες, ενώ αμετάβλητες ήταν 10. Τα 100 εκατ. ευρώ συμπληρώθηκαν στις 15:51 και ο ΓΔ είχε “χαμηλώσει” στις 1088,99 μονάδες.

Η μόνιμη κυριαρχία της ζήτησης όπως την αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕY  Ηλίας Ζαχαράκης τον οδηγεί σε χρήσιμες προτροπές:

“Μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι βραχύβιες και σε επιμέρους τίτλους, οι οποίοι επανέρχονται και πάλι γρήγορα σε ισορροπία, ή και ανοδική κίνηση. Η Αγορά χρειάζεται μία εξαέρωση – διόρθωση, αν μη τι άλλο, στις 1033 μονάδες, που είναι και η κοντινότερη στήριξή μας.

Ο Τραπεζικός συνεχίζει να είναι ο πιο “hot” κλάδος, μιας και τυχόν επενδυτική βαθμίδα τον ευνοεί πρωτίστως. Από την άλλη όσες μετοχές έχουν σενάρια, ή πιθανή αύξηση τζίρου και κερδών προσελκύουν την μεγάλη ζήτηση. Η ΜΟΗ κατάφερε να μπει στον MSCI, ενώ η ΠΕΙΡ μπορεί να μην μπήκε, παρόλα αυτά στο ταμπλό η προσφορά απορροφήθηκε εύκολα. Πολύ καλή εικόνα και για την ΙΝΚΑΤ, μιας και κάθε προσφορά μαζεύεται με ευκολία.

Θεωρούμε ότι “το παίγνιο της Αττικής έχει βγει εκτός ορίων” θυμίζοντας ότι το free float είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ σε κάθε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί το σχέδιο με την Α.Μ.Κ., θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις.

Να πούμε επίσης πως η ρευστότητα είναι σημαντική και είναι πλέον εύκολο κάποιοι να δοκιμάζουν να αγοράσουν μετοχές ξεχασμένες, ή σε επιτήρηση, με πολλούς να ακολουθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό ενέχει κινδύνους εγκλωβισμού, κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψιν οι επενδυτές και οι traders. Από την άλλη, οι πολλές δημόσιες προτάσεις βάζουν σε πειρασμούς πολλούς “παπαγάλους” να διαρρέουν στην Αγορά, ότι νέες προτάσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Ακόμα και αν δεν έχουμε δει πολλά πράγματα για το τι θα συμβεί το 2023, πάντα οι διορθώσεις έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις. Τα κεφάλαια προεξοφλούν ότι θα έχουμε Κυβέρνηση αυτοδύναμη, ή συνεργασίας που θα συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές που έχει χαράξει η υπάρχουσα Κυβέρνηση.

Η λογική και οι πιθανότητες λένε ότι η επενδυτική βαθμίδα να έρθει μετά την συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης, παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος να δούμε κάποια έκπληξη νωρίτερα. Είπαμε εδώ και καιρό θα δούμε ένα mini 1999. Το θέμα είναι ότι και εμάς τους αισιόδοξους μας εξέπληξε η Αγορά για την ταχύτητά της.

Είναι από τις περιόδους που λες προσοχή μην ανοίγεστε και η Αγορά τρέχει δίχως αύριο με αποτέλεσμα την αναγκαστική επανείσοδο σε άλλους τίτλους. Αυτή είναι η Αγορά. Απλά οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει πως λειτουργεί. Συνεχίζουν να κάνουν συγκριτικά τεστ, χάνοντας την κίνηση.

Αν κάποιος συνεχίσει να έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική χωρίς να την αλλάζει, θα κερδίσει την Αγορά. Να προτιμάτε Εταιρείες που έχουν τις πιθανότητες να αυξήσουν τζίρο και κέρδη και όχι να αγοράζετε κάτι μόνο και μόνο επειδή τρέχει. Ακόμα και διόρθωση να έρθει, οι αγοραστές θα επιστρέψουν πιο εύκολα.

Το βασικό θέμα είναι ότι η Αγορά προσελκύει μέρα με την μέρα περισσότερα νέα κεφάλαια, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι δεν έχουμε να περιμένουμε νέες μεγάλες Α.Μ.Κ. που θα τραβούσαν μεγάλο μέρος της ρευστότητας”.