Skip to main content

Market Beat: Η δραστηριότητα στο εταιρικό πεδίο συντηρεί ανοδική δυναμική και ενδιαφέρον

Τα μάτια των επενδυτών είναι πλέον συγκεντρωμένα στις αποφάσεις πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας αργότερα μέσα στην ημέρα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, παρακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street μετά την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σε πίεση και η καμπύλη αντιστράφηκε βαθιά, καθώς οι traders συνέχισαν να ανησυχούν ότι η αυστηρότερη πολιτική θα προκαλούσε ύφεση. Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε αρχικά κοντά σε χαμηλό έξι μηνών έναντι των μεγάλων ομολόγων.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, ακόμη και όταν η οικονομία διολισθαίνει προς μια πιθανή ύφεση, υποστηρίζοντας ότι θα καταβληθεί υψηλότερο κόστος εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χειριστεί πιο σκληρά τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια που ακολούθησαν την απόφαση της Fed για να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά μισή ποσοστιαία μονάδα όπως αναμενόταν – κάτω από τις πρόσφατες αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης – αλλά προέβλεπαν ένα τελικό επιτόκιο πάνω από 5%, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από την απότομη οικονομική ύφεση το 2007.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,49% στις συναλλαγές του Τόκιο, με την απόδοση δύο ετών να υποχωρεί επίσης στο 4,24%.

Η διαφορά μεταξύ τους διευρύνθηκε ελαφρά στις αρνητικές 75,2 μονάδες βάσης. Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων ήταν αξιόπιστος δείκτης υφέσεων στο παρελθόν.

Ο δείκτης του δολαρίου – ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι έξι κορυφαίων ομολόγων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και της στερλίνας – διατηρήθηκε κοντά στο χαμηλό μιας νύχτας των 103,44, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τις 16 Ιουνίου. Τελευταία διαμορφώθηκε κατά 0,16% ενισχυμένο στις 103,82 μονάδες.

Ορισμένοι αναλυτές ερμήνευσαν την αντίδραση στα επιτόκια και τις αγορές συναλλάγματος ως σημάδι ότι οι έμποροι αμφιβάλλουν για την πολιτική αφήγηση του Πάουελ, διατηρώντας τα στοιχήματα για προγενέστερη χαλάρωση του πληθωρισμού και ταχύτερη περιστροφή της Fed.

Τα μάτια των επενδυτών θα είναι πλέον συγκεντρωμένα στις αποφάσεις πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς οι αξιωματούχοι εκεί ήταν επίσης έτοιμοι να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια ενάντια στους αυξανόμενους κινδύνους υποκίνησης ύφεσης.

Στην Αθήνα

Ενώ στο διεθνές επενδυτικό σύμπαν υπάρχει τάση φυγής από το ρίσκο στην Αθήνα με το rotation και την επιλεκτική άσκηση πιέσεων για ενθυλάκωση κερδών ο Γενικός Δείκτης προχωρά σε υπερπήδηση αντιστάσεων με μέτριους όγκους. Υπάρχουν  εξελίξεις μεταξύ MIG, Attica Group, Strix Holdings, Τρ. Πειραιώς και κατ΄ επέκταση ΑΝΕΚ.

Αν τεκμηριωθεί από Ανεξάρτητο Σύμβουλο το εύλογο και δίκαιο των όρων της συναλλαγής, αν κατόπιν επιτευχθεί οριστική συμφωνία και εγκριθεί από τη γ.σ. των μετόχων της, η MIG θα μεταβιβάσει το 79,38% της Attica Group στη Strix Holdings και θα πάρει ως αντάλλαγμα τις ομολογίες, τις οποίες εν συνεχεία θα ακυρώσει. Θα απαλλαγεί, δηλαδή, από κοινό ομολογιακό, ανεξόφλητου σήμερα υπολοίπου 282,9 εκατ. ευρώ και από μετατρέψιμο ομολογιακό, ανεξόφλητου υπολοίπου 160,8 εκατ. ευρώ. Οι όροι της ανταλλαγής ισοδυναμούν για τη MIG με πώληση της Attica σε enterprise value, που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι το 79,38% της Attica αποτιμάται 443,8 εκατ. ευρώ (σ.σ. το 100% αποτιμάται 559 εκατ. ευρώ), ενώ η Εταιρεία διαθέτει καθαρό δανεισμό 430 εκατ. ευρώ. Επομένως, αποτιμάται σε συνολική επιχειρησιακή αξία 990 εκατ. ευρώ.

Απομένουν δύο συνεδριάσεις πριν το “triple witching” Δεκεμβρίου και 11 συνεδριάσεις πριν την λήξη της χρηματιστηριακής χρονιάς. Στη λήξη της συνεδρίασης της 16ης Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα και η τελευταία αναδιάρθρωση δεικτών για φέτος, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε FTSE και Euro Stoxx. Για τον FTSE25 η κυριότερη αλλαγή αφορά την είσοδο της Autohellas, στην θέση του ΑΔΜΗΕ.

Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας μεταξύ άλλων τόνισε:

Παραμένει έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφεί απολογιστικά επίδοση του ΑΕΠ πάνω από το 5%. στο τέλος του έτους.

Παράλληλα, οι Επενδυτικοί Οίκοι όπως η HSBC, η Morgan Stanley, η JP Morgan και η DBRS δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για τις συστημικές Τράπεζες εστιάζοντας σε μία, ή δύο από αυτές ως “top-picks”.

Την ίδια ώρα, η Jefferies υπολογίζει το P/E του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο 7,4 για τους επόμενους 12 μήνες, τη σχέση P/BV 0,88 και τη μερισματική απόδοση στο 4,8%, επιδόσεις που καθιστούν τις τοποθετήσεις σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους προφανή επενδυτική ευκαιρία. Όμως, τα παραπάνω δεν συνάδουν με τα συναλλακτικά δεδομένα στο Χ.Α. με το απαξιωτικό συναλλακτικά σκηνικό να κυριαρχεί, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που το εξηγούν.

Από την άλλη πλευρά, τα βλέμματα της Επενδυτικής Κοινότητας είναι στραμμένα προς τις Κεντρικές Τράπεζες, τη Federal αύριο και την ΕΚΤ από κοινού με άλλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες μεθαύριο, που καλούνται να αποφασίσουν για το ύψος των αυξήσεων, διατυπώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Με τα παραπάνω δεδομένα του Τραπεζικού κλάδου και τις αναμενόμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών του Πλανήτη που δρομολογούν την εποχή του ακριβού χρήματος, με στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, είναι εύλογη η στάση αναμονής από τους επενδυτές.

Ο Νικόλας Πετράκης τεχνικός αναλυτής Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε: Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει ανθεκτική, με την ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων να ενισχύεται από την παρουσία των ΚΜΟ 30 ημερών.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί επαρκώς, με τις αντιστάσεις να παραμένουν στις 937 μονάδες (gap) και την κύρια αντίσταση στην ζώνη των 950 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια της κίνησης οριοθετούνται ιστορικά έως την “διακεκαυμένη ζώνη” των 950 μονάδων.

Μια διόρθωση θα οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη στην κύρια στήριξη των 900 μονάδων, ενώ χαμηλότερα σημαντικές στηρίξεις εντοπίζουμε στις 885 και 860 μονάδες αντίστοιχα.

Την σκυτάλη από τις ΗΠΑ παίρνει η Ευρωζώνη, με τις Αγορές να αναμένουν μια αύξηση επίσης 50 μονάδων βάσης στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Την επόμενη ημέρα, ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παραμείνει για 4 συνεχόμενο μήνα στα επίπεδα του 10%”,

ΗΠΑ

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τις προβλέψεις της Fed για αύξηση των επιτοκίων πάνω από 5% το 2023 και για σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, μόλις 0,5%, το 2022 και το 2023.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε όπως αναμενόταν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη,στο επίπεδο του 4,25% με 4,5%, το υψηλότερο από το 2007.

Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν επιπλέον αυξήσεις συνολικού μεγέθους 75 μονάδων βάσης έως το τέλος του 2023 αλλά και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Επιπλέον, η πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για άνοδο των επιτοκίων έως το 5,1% το 2023 είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,42% ή 142 μονάδες στις 33.966, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,61% στις 3.995 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,76% στις 11.171 μονάδες.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο είχε ξεκινήσει ανοδικά τη συνεδρίαση, ωστόσο  γύρισε  στο κόκκινο μετά τις προβλέψεις της Fed.

Στον βιομηχανικό Dow Jones , τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+1%) και Boeing (+0,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,1%) και Apple (-2%).

Ευρώπη

Πτώση στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια στις ΗΠΑ.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο που ανακοινώθηκε την Τρίτη ανήλθε στο 10% και ήταν στα επίπεδα που ανέμεναν οι αναλυτές.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις -0,02% στις 442,5 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,09% στις 7.496 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,26% στις 14.460 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,21% στις 6.730 μονάδες.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο ισπανικός όμιλος ένδυσης Inditex, που κατέχει την αλυσίδα Zara, κατέγραψε αύξηση 24% στα καθαρά κέρδη στο 9μηνο, στη σκιά των αυξημένων τιμών φέτος. Ο όμιλος Inditex ανέβασε φέτος τις τιμές της για να αντισταθμίσει την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης για ρούχα.

Παράλληλα, το ευρώ διαπραγματευόταν υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στα 1,0658 δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Με άνοδο κόντρα στην κάθοδο των ευρωπαϊκών  κατοχυρώθηκε η υπέρβαση των 920 μονάδων

Η ανεξάρτητη δυναμική στην Αθήνα παρά την “αναγκαία” άνοδο στις αγορές των ΗΠΑ και την πτώση στις αγορές  του ευρώ καθόρισε  τη δυναμική της εγχώριας αγοράς. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με οριακές μεταβολές και συνέχισαν γρήγορα με κέρδη  σήμερα και η νευρικότητα κυριάρχησε ενώ στην Ευρώπη επικράτησε  πτωτική νευρικότητα με αρνητικό το πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών.

Οι επενδυτές στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, με μέτριο  τζίρο και αντίστοιχης αξίας  πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 923,87 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο και ώθησαν οριακά χαμηλότερα τις αποτιμήσεις, οι θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 923,63 από 920,53 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,34% ή 3,10 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 13/12.

Εμφανίστηκαν 11 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 52,907 εκατ. ευρώ) που εμφάνισαν τελικά υπεροχή μιας ασθενούς ζήτησης ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν με κέρδη από +2% και πάνω οι ΜΠΕΛΑ +6,24%, ΚΟΥΕΣ 2,61%, ΜΟΗ +2,51%, και ΜΥΤΙΛ +2,41% και ακολούθησαν ΑΡΑΙΓ +1,74%, ΕΤΕ +1,03%. Από τις 13 πτωτικές απώλειες πάνω από -1,00% είχαν ΠΕΙΡ -1,58% ΕΛΠΕ -1,32%, ΕΛΧΑ -1,18% και ακολούθησε η ΔΕΗ με -0,98%.  Χωρίς μεταβολή από τα blue chip η ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,062 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,827 εκατ. ευρώ και την  ΕΤΕ  αφορούσαν 2,2,167 εκατ.,  τον ΟΤΕ  635.294 ευρώ, τον ΟΛΠ 480. 000 ευρώ, τα ΠΛΑΚΡ 448.567,  την  ΠΡΕΜΙΑ 96.000 ευρώ.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 50 μετοχές την Τετάρτη  14/12 και 45 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,236  από 65,1 δις ευρώ.

Η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 3,51 την προηγούμενη έγινε 4,017% έχοντας φθάσει στο 4,062% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τρίτης  13/12   έκλεισε στις 637,79 μονάδες με μεταβολή +1,20%.  Σήμερα Τετάρτη  14/12 κινούμενος μεταξύ των 633,07 μονάδων (-0,86%), με τιμή ανοίγματος τις 637,79  0,00% και ανώτερο τις 639,87 +0,33% και έκλεισε στις 637,57 μονάδες με μεταβολή -0,03%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 14,988 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,49% απασχόλησε 2,820 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,03% απασχόλησε 4,256  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -1,58% απασχόλησε 3,762 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,10% απασχόλησε 1,983 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,57%  στις 2242,86 από 2230,25 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 12,61 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτη  13/12, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή -0,08%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η εκπνοή αύριο ανεβάζει όγκους των ΣΜΕ επί μετοχών

Στην εβδομάδα εκπνοής τα στοιχήματα των  traders για την βραχυπρόθεσμη τάση αποτυπώνονται στα ΣΜΕ της επόμενης σειράς  που θα γίνει κυρίαρχη από το μέσο της συνεδρίασης της Παρασκευής. Αυτή χθες ορίστηκε στις 4,61 μονάδες.  Ενώ στα ΣΜΕ της τρέχουσας επιδιώκουν την ταύτιση με το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη.

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα  σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2222,12 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 4,1  μονάδων. Από τις 10:30 ως τις 11:31 κινήθηκε πλάγια και με εναλλαγές πρόσημου και μετά απόκτησε σταθερή ανοδική πορεία. Τον έκλεισαν τελικά 12,61 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:49 και ήταν οι 2226,06  μονάδες (-0,19%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:39  και ήταν οι 2246,08  μονάδες (+0,71%). Το κλείσιμο στις 2242,86  από 2230,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,57% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 56,672  εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1683 ΣΜΕ την Τετάρτη  14/12 με ανώτερο στις 2243,00 μονάδες κατώτερο τις 2223,00  με τελευταίες πράξεις στις 2242,00  και τιμή κλεισίματος στις 2240,75 από 2223,00  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1820. Επίσης διακινήθηκαν 1981 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με ανώτερο στις 2240,00 μονάδες κατώτερο τις 2217,00  με τελευταίες πράξεις στις 2240,00  με τιμή κλεισίματος τις  2238,25  από 2217,50 και τα ανοικτά ΣΜΕ 3929. Επίσης άλλαξαν χέρια 20 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με τιμή κλεισίματος 2238,25.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν υποτονική. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Δεκεμβρίου διακινήθηκε 1  συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2250 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Ιανουαρίου ήταν μηδενικό. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν 52 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Για την επόμενη και πρώτη  του 2023, ο όγκος  ήταν 1 συμβόλαιο  για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τρίτης  13/12   έκλεισε στις 637,79 μονάδες με μεταβολή +1,20%.  Σήμερα Τετάρτη  14/12 κινούμενος μεταξύ των 633,07 μονάδων (-0,86%), με τιμή ανοίγματος τις 637,79  0,00% και ανώτερο τις 639,87 +0,33% και έκλεισε στις 637,57 μονάδες με μεταβολή -0,03%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 14,988 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -0,49% απασχόλησε 2,820 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,03% απασχόλησε 4,256  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ -1,58% απασχόλησε 3,762 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +0,10% απασχόλησε 1,983 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου άλλαξαν χέρια  7 συμβόλαια και ορίστηκε  τιμή κλεισίματος στις 629,75 από 632,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  3. Για τη σειρά Μαρτίου άλλαξαν χέρια 6 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 632,75 από 633,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  60.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:  “Οι Επενδυτικοί Οίκοι όπως η HSBC, η Morgan Stanley, η JP Morgan και η DBRS δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για τις συστημικές Τράπεζες εστιάζοντας σε μία, ή δύο από αυτές ως “top-picks”.

Την ίδια ώρα, η Jefferies υπολογίζει το P/E του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο 7,4 για τους επόμενους 12 μήνες, τη σχέση P/BV 0,88 και τη μερισματική απόδοση στο 4,8%, επιδόσεις που καθιστούν τις τοποθετήσεις σε Ελληνικούς μετοχικούς τίτλους προφανή επενδυτική ευκαιρία.

Από τα blue chip Με την Κυβέρνηση να επιδιώκει να πιέσει τις Τράπεζες για μερική απορρόφηση του αυξημένου κόστους (μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ), διαδικασία που πρέπει να τύχει έγκρισης από τον SSM. Πιο σημαντικό, ενδεχομένως, είναι ότι δύσκολα θα επιτραπεί η καταβολή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, αν δεν υπάρξουν ελπιδοφόρα για τους δανειολήπτες δεδομένα στα επίπεδα των επιτοκίων”.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν και άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 23738  ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 63.888. Διακινήθηκαν 22394  συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,02 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 103.029  ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2943 με τιμή κλεισίματος στα 3,74 ευρώ και έγιναν 7183 οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν 22394 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,73  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 13.054 ΣΜΕ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 2207 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,05 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 19260 ΣΜΕ. Για την επόμενη σειρά διακινήθηκαν 640 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,04 και έγιναν 14.515  οι ανοικτές θέσεις.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8153 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,39  ευρώ και έγιναν 23948  οι ανοικτές θέσεις. Διακινήθηκαν επίσης 10.348 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,40  ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 39.267  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 13748 ΣΜΕ της ΜΙΓ για σειρά Δεκεμβρίου και τα 11021  ΣΜΕ της ΜΙΓ για τη σειρά Ιανουαρίου  και της ΔΕΗ με 6334 ΣΜΕ για την τρέχουσα και 6343  για την επόμενη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 11655  συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, στα 5000 για ΕΧΑΕ και στα 2000 για ΜΠΕΛΑ.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Πέμπτη, παρακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street μετά την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα διατηρηθούν για αρκετό διάστημα.

Στις 9:15 δική μας ώρα:

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν και το δολάριο ισχυροποιήθηκε τη Δευτέρα στην αρχή μιας ταραχώδους εβδομάδας, καθώς οι αγορές περιμεναν μια σειρά από αποφάσεις για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλους.

Στις 8:50 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με απώλειες -0,37%

  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,64%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχωρούσε κατά -1,60%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε μεταβολή -1,46%.
  • Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης υποχωρούσε -0,27%.