Skip to main content

FTX: Ντεμπούτο για τη μεγαλύτερη υπόθεση των cryptos σε πτωχευτικό δικαστήριο

Οι συνήγοροι της FTX θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ μίας άνευ προηγουμένου υπόθεσης υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα.

Οι εκπρόσωποι της FTX πραγματοποιούν σήμερα την πρώτη τους εμφάνιση στο πτωχευτικό δικαστήριο του Delaware, με τη νέα διοίκηση να αναμένεται να περιγράψει τα γεγονότα που οδήγησαν στον «ξαφνικό θάνατο» το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, αλλά και τα βήματα που έγιναν έκτοτε για να διασφαλιστούν τα χρήματα των πελάτων και άλλα στοιχεία ενεργητικού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει ήδη παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η crypto αυτοκρατορία του Sam Bankman- Fried έχει στη διάθεσή της ρευστό ύψους 1,26 δισ. δολαρίων. Το ποσό δεν είναι μεν ικανό να καλύψει τις οφειλές των 3 δισ. δολαρίων προς τους μεγάλους πιστωτές, είναι ωστόσο υψηλότερο των εκτιμήσεων των ειδικών.

Οι συνήγοροι της FTX θα επιχειρηματολογήσουν υπέρ μίας άνευ προηγουμένου υπόθεσης υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, που έχει στιγματιστεί από καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες και αστοχίες της πρώην διοίκησης και από μια εκκολαπτόμενη δικαστική διαμάχη με τις τοπικές αρχές στις Μπαχάμες, όπου είχε την έδρα της η εταιρεία και βρισκόταν ο στενός κύκλος των διευθυντικών στελεχών.

Το στοίχημα της νέας διοίκησης

H FTX, υπό τη νέα διοίκηση του Τζον Ρέι, θέλει να εξασφαλίσει την έγκριση για μία σειρά από προτάσεις που αφορούν την αναδιοργάνωση της εταιρείας στο πλαίσιο του Άρθρου 11. Τέτοια αιτήματα συνήθως υποβάλλονται και εγκρίνονται από δικαστή πτώχευσης εντός λίγων ημερών από την είσοδο μιας μεγάλης εταιρείας στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές. Η νέα διοίκηση της FTX χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα μετά την κήρυξη πτώχευσης για να τα υποβάλει – γεγονός που, όπως έχει πει, οφείλεται στην χαοτική κατάσταση που παρέλαβε.

Οι νέοι διευθυντές επιδιώκουν τώρα να εξοφλίσουν έναν πάροχο υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας και άλλους προμηθευτές απολύτως αναγκαίους για τη λειτουργία του ανταλλακτηρίου. Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα για τη διαχείριση του ρευστού της και τη διασφάλιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να μην είναι εύκολο έργο. Οι σύμβουλοι της FTX ανέφεραν σε δικαστικά έγγραφα ότι υπέστη «εξαιρετική φθορά» πριν καταθέσει το κεφάλαιο 11 την περασμένη εβδομάδα. Και ενώ το Άρθρο 11 είναι μία καθιερωμένη διαδικασία για εταιρείες που φτάνουν στην πτώχευση, αλλά θέλουν να μείνουν σε λειτουργία  δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν για μία εταιρεία του κόσμου των κρυπτονομισμάτων.

Γιατί η FTX είναι σε σύγκρουση με τις Μπαχάμες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal η νέα διοίκηση αναμένεται να ενημερώσει το δικαστήριο για μια αναδυόμενη διαμάχη με ρυθμιστικές αρχές στις Μπαχάμες, όπου διαμένει ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της FTX, Sam Bankman -Fried. Υποστηρίζει ειδικότερα ότι οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες για μη εγκεκριμένη μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού, μετά την κήρυξη της χρεοκοπίας. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Μπαχάμες, που διερευνά την κατάρρευση της FTX, έχει επιβεβαιώσει ότι οι μεταβιβάσεις έγιναν, αλλά υποστηρίζει ότι όλα τα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού της FTX Digital Markets μεταφέρθηκαν σε ένα κεντρικά ελεγχόμενο «πορτοφόλι» σύμφωνα με την τοπική νομοθεσία. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η αξία των στοιχείων της FTX (μεγάλο μέρος είναι στη μορφή του ψηφιακού νομίσματος FTT), που έχουν στον έλεγχό τους αυτή τη στιγμή οι Μπαχάμες.

Ποιος επιβλέπει την υπόθεση FTX;

Ο δικαστής, Τζον Ντόρσι, ο οποίος επιβλέπει την πτώχευση της FTX, έχει ήδη επιβλέψει μια μικρότερη υπόθεση χρεοκοπίας, που συνδέεται με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων (αλλά δεν είχε προκαλέσει ιδαίτερο θόρυβο και ανησυχία) εκείνη της Cred Inc. Η εμπειρία αυτή ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη. Άλλοι αξιολογότατοι δικαστές με μακρά εμπειρία στο πτωχευτικό δίκαιο δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για την βιομηχανία των cryptos.

Πριν από τον διορισμό του στην έδρα το 2019, ο Ντόρσι ήταν δικαστής επιχειρηματικών υποθέσεων για περισσότερες από δύο δεκαετίες και εργάστηκε σε δύο από τις μεγαλύτερες πτωχευτικές εταιρείες στο Γουίλμινγκτον.

Τι συμβαίνει στην αγορά

Οι τριγμοί στην αγορά κρυπτονομισμάτων μαίνονται. Σήμερα η τιμή του Bitcoin καταγράφει ελαφρά μόνο πτώση (0,25%), έχοντας ωστόσο δεχθεί σφυροκόπημα τις προηγούμενες ημέρες που έχει προσγειώσει την τιμή του κοντά στα 15.320 δολάρια. Να θυμίσουμε ότι περίπου πριν από έναν χρόνο, στις 10 Νοεμβρίου 2021, η τιμή του είχε εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 68.000 δολάρια, εν μέσω προσδοκιών ότι τα κρυπτονομίσματα μπαίνουν δυναμικά στον χώρο των mainstream επενδύσεων. Η τιμή του Ether υποχωρεί σήμερα περίπου 1,8% στα 1.060 δολάρια. Tον περσινό Νοέμβριο είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 4.800 δολάρια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, Bloomberg