Skip to main content

Η ώρα της κρίσης για τα κρυπτονομίσματα

Shutterstock

Η ώρα της κρίσης για τα κρυπτονομίσματα

Από την έντυπη έκδοση

Αίτηση χρεοκοπίας υπέβαλε χθες το γνωστό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, έπειτα από μια σύντομη «περιπέτεια» που το οδήγησε από την κορυφή στην κατακόρυφη πτώση.

Η χρεοκοπία του FTX θύμισε στιγμές από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δείχνοντας πόσο ευάλωτο είναι το οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων σε ένα ντόμινο κατάρρευσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους επενδυτές.

Το FTX, ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, με συναλλαγές φέτος που έφθαναν τα 600 δισ. δολάρια, κατέθεσε αίτηση για να υπαχθεί στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, ενώ ο ιδρυτής του και διευθύνων σύμβουλος, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αγοράς cryptos, υπέβαλε την παραίτησή του για να αντικατασταθεί από τον Τζον Ρέι ΙΙΙ, παρότι θα παραμείνει για να βοηθήσει στη μετάβαση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. Στη διαδικασία της πτώχευσης συμμετέχουν περίπου 130 συνδεδεμένες με το FTX εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Alameda Research και η αμερικανική θυγατρική εταιρεία συναλλαγών σε cryptos FTX.us. Στα έγγραφα 23 σελίδων που συνοδεύουν την αίτηση χρεοκοπίας, το FTX σημειώνει ότι έχει περισσότερους από 100.000 πιστωτές, ενεργητικό που κυμαίνεται σε μία κλίμακα από 10 έως 50 δισ. δολάρια, καθώς και παθητικό της τάξης των 10 έως 50 δισ. δολαρίων.

Λίγο προτού ανακοινωθεί η πτώχευση, οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο είχαν «περικυκλώσει» το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, με την Κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ και το υπουργείο Δικαιοσύνης να πραγματοποιούν έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν παραβιάστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο και εάν έγινε κακοδιαχείριση στα κεφάλαια των πελατών.

Σύμφωνα με πηγές, που επικαλέστηκε προχθές το βράδυ η «WSJ», το FTX είχε χρησιμοποιήσει 10 δισ. δολάρια από το σύνολο του ενεργητικού των πελατών του, ύψους 16 δισ. δολαρίων, για να δανείσει τη συνδεδεμένη με αυτό εταιρεία επενδύσεων Alameda, προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα ριψοκίνδυνα στοιχήματά της.

Με έδρα στις Μπαχάμες

Αντίστοιχα, οι «F.T.» αποκάλυψαν ότι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στις Μπαχάμες, όπου το FTX είχε μεταφέρει την έδρα του το 2021 από το Χονγκ Κονγκ, πάγωσε χθες το πρωί κάποια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, ενώ παράλληλα αποφάσισε να διορίσει εκκαθαριστή για μια από τις οντότητές του, την ώρα που ο Σαμ Μπάνκμαν αγωνιζόταν να συγκεντρώσει έως και 8 δισ. δολάρια για να σώσει το FTX. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις Μπαχάμες έλαβε μέτρα την Πέμπτη κατά της FTX Digital Markets, της θυγατρικής του FTX στις Μπαχάμες. Επίσης, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή της Κύπρου, είχε ζητηθεί από το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του στις 9 Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο το FTX να σχολιάσει επ’ αυτού.

Το FTX αποτελεί το τελευταίο «θύμα» σε μια σειρά από εταιρείες crypto που ζήτησαν να τεθούν σε καθεστώς χρεοκοπίας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, την ώρα που ο Μπάνκμαν είχε αναδειχθεί σε «σωτήρα της τελευταίας στιγμής» στο μίνι κραχ του καλοκαιριού, σπεύδοντας να βοηθήσει άλλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων που βούλιαζαν. Τώρα όμως ήρθε η δική του σειρά, καθώς η συγχώνευσή του με το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, τη Binance, με συναλλαγές φέτος της τάξης άνω των 4 τρισ. δολαρίων, κατέρρευσε όταν έγινε γνωστή η «μαύρη τρύπα» του των 8 δισ. δολαρίων. Αμέσως μετά επιδόθηκε σε μια αναζήτηση ένεσης κεφαλαίου ύψους 4 έως 6 δισ. δολαρίων, χωρίς ωστόσο επιτυχία, με το Reuters να τοποθετεί το ποσό που προσπαθούσε να εξασφαλίσει στα 9,3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το CoinDesk, η αξία του FTX, που τον Ιανουάριο έφθανε τα 32 δισ. δολάρια, κατέρρευσε μέσα σε δέκα μόλις ημέρες, καθώς η στενή σχέση του με την εταιρεία επενδύσεων Alameda πυροδότησε μια βαθιά κρίση εμπιστοσύνης σε μια πλατφόρμα που είχε προσελκύσει μεγάλα ονόματα από τον χώρο των επενδυτών.

Τελικά ο Μπάνκμαν δεν ήταν ο «νέος Γουόρεν Μπάφετ»

H περιουσία του ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου του FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, η οποία μόλις τον Αύγουστο ξεπερνούσε τα 22 δισ. δολάρια -με τον ιδιοκτήτη του FTX να φιγουράρει σε εξώφυλλο του Fortune ως ένας από τους 400 δισεκατομμυριούχους του Forbes, με τίτλο «είναι ο νέος Γουόρεν Μπάφετ;»- υποχώρησε στα 16 δισ. δολάρια στην αρχή της εβδομάδας, για να χαθεί μαζί με τη φήμη του πάλαι ποτέ φημισμένου ανταλλακτηρίου. Το μίνι κραχ που θύμισε στιγμές από την κατάρρευση του stablecoin Terra τον Ιούνιο έδειξε ότι «ο αυτοκράτορας είναι γυμνός», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Bloomberg. Οι τριγμοί αποτυπώνονται στις τιμές των κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να κινείται χθες κάτω από τα 17.000 δολάρια, αφού την Τετάρτη είχε δοκιμάσει και το επίπεδο των 15.000 δολαρίων, έναν μόλις χρόνο από το ιστορικό υψηλό των περίπου 69.000 δολαρίων που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο του 2021. Τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις το bitcoin υποχώρησε περίπου 20%, αγγίζοντας χαμηλό δύο ετών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance, Τσάνγκπενγκ Ζάο, υπογράμμισε ότι η αγορά των cryptos, της οποίας η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει σήμερα στο 1 τρισ. δολάρια από τα 3 τρισ. δολάρια έναν χρόνο πριν -μόλις τις δύο τελευταίες ημέρες εξανεμίστηκαν 200 δισ. δολάρια-, αντιμετωπίζει μια κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2008, προειδοποιώντας ότι περισσότερες εταιρείες μπορεί να καταρρεύσουν τις επόμενες εβδομάδες.